У Франківську на понад 10 пам’ятках архітектури проводили реставраційні роботи за кошти власників


Торік в Івано-Франківську на понад 10 пам’ятках архітектури проводили ремонтно-реставраційні роботи з ініціативи власників.

 

Подробиці розповів директор Департамент містобудування та архітектури Орест Кошик, пише Правда.

“ЩЕ НАПРИКІНЦІ 2021 РОКУ СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ ЗАТВЕРДИЛА ПРОГРАМУ ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ НА 2022-2024 РОКИ. ВІДПОВІДНО ПІД ЦЮ ПРОГРАМУ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ ПЕВНЕ БЮДЖЕТНЕ ФІНАНСУВАННЯ ЩОДО ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ. НА ЖАЛЬ, ІЗ 24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ КАЗНАЧЕЙСТВО НЕ ПРОПУСКАЄ КОШТИ НА ТАКІ ВИДАТКИ. ВІДПОВІДНО У НАС НЕМАЄ ЗМОГИ ЗА БЮДЖЕТНІ КОШТИ РЕМОНТУВАТИ ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ ТА ПРОВОДИТИ РЕСТАВРАЦІЙНІ РОБОТИ. КОЛИ ВІДНОВИТЬСЯ ДІЯ ЦІЄЇ ПРОГРАМИ – НАРАЗІ НЕ ЗНАЄ НІХТО. ОДНАК ДО ЦЬОГО ПИТАННЯ ДЕДАЛІ АКТИВНІШЕ ДОЛУЧАЮТЬСЯ ВІДПОВІДАЛЬНІ ВЛАСНИКИ КВАРТИР І НЕЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ У ПАМ’ЯТКАХ АРХІТЕКТУРИ! МАЄМО ДУЖЕ ПОЗИТИВНІ ПРИКЛАДИ І ЗА МИНУЛИЙ РІК”, ЙДЕТЬСЯ У ДОПИСІ.

Директор Департаменту містобудування та архітектури зазначив, що є дуже позитивні приклади і за минулий рік.

 

Зокрема, частково/повністю власниками у 2022 році були проведені ремонтно-реставраційні роботи на таких об’єктах:

  • Вулиця Озаркевича, 13. Повністю відреставровано фасад будинку-пам’ятки архітектури.
  • Тривають ремонтно-реставраційні роботи на вулиці Чорновола, 72. Тут упорядковують фасад будинку-пам’ятки, очищують та відновлюють архітектурні елементи, які збереглися з часів Австро-Угорщини.
  • На вулиці Незалежності, 37, завершили реставрацію будинку-пам’ятки, якому понад 100 років. Упродовж декількох років власники будівлі відновлювали підвальні приміщення, комунікації, браму та фасад: https://bit.ly/3jM9sK9
  • На пішохідній частині вулиці Незалежності в Івано-Франківську завершено ремонтно-реставраційні роботи по двох балконах (Незалежності, 4 і Незалежності, 15). Обидва розташовані на фасадах пам’яток архітектури: https://bit.ly/3VDEWiG
  • Мешканці будинку-пам’ятки на вулиці Січових Стрільців,7, відновили дерев’яну бруківку в дворі: https://bit.ly/3i3miTM
  • На вулиці Мазепи, 23, власниками демонтовано аварійний балкон на будинку-пам’ятці. Збереглися архітектурні елементи, по яких будуть його відновлювати. Ремонтно-реставраційні роботи заплановані на весну 2023 року.

У Департаменті дякують власникам і співвласникам, які відповідально ставляться до свого майна та вкладають зусилля і кошти в збереження архітектурної спадщини.

“НА ЖАЛЬ, ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ МАЮТЬ ЗДАТНІСТЬ СТАРІТИ І РУЙНУВАТИСЬ, ВОНИ САМІ НЕ ПОКРАЩУЮТЬ СВОГО СТАНУ. ПЕРЕВАЖНО ПАМ’ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ПРИВАТНІЙ ВЛАСНОСТІ. І З РІЗНИХ ПРИЧИН ВЛАСНИКИ КВАРТИР ЧИ НЕЖИТЛОВИХ ПРИМІЩЕНЬ НЕ ДИВЛЯТЬСЯ ЗА СВОЇМ МАЙНОМ. ЦЕ Є ПРОБЛЕМА НЕ ТІЛЬКИ ДЛЯ МІСТА, А Й ДЛЯ ВЛАСНИКІВ. АДЖЕ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНОДАВСТВОМ ПРО ОХОРОНУ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ВОНИ ТАКОЖ НЕСУТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ”, НАГОЛОШУЮТЬ У ДОПИСІ.

У ньому також зазначають, що Департамент архітектури та містобудування готовий надавати консультації щодо реставрації пам’яток, допомагати з підготовкою необхідних документів чи пошуком реставраторів, в залученні відповідних будівельних організацій та фахівців.