У Франківську на місці будинку, в якому працював видатний художник Опанас Заливаха, хочуть збудувати багатоповерхівку


В Івано-Франківську мають намір збудувати багатоповерхівку на 8 і більше поверхів на місці будинку художників, в якому творив видатний художник Опанас Заливаха.

 

Про це інформує кореспондентка Ратуші.

 

Будівлі вже більше 100 років, вона у дуже занедбаному стані. Однак, великий інтерес викликає земельна ділянка у центральній частині міста за адресою Незалежності, 69.

 

 

Нагадаємо, що у цій будівлі була перша майстерня видатного художника Опанаса Заливахи. Раніше, митці просили владу передати приміщення під музей Заливахи, але влада його виставили на аукціон.

 

Згідно з документами, які є у розпорядженні редакції, частину нежитлового приміщення, а саме 196,3 кв.м (перший поверх), Департамент комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради продав на аукціоні ще 23 лютого 2021 року. Покупцем за 1,65 мільйони гривень стало київське ТОВ «Еспіві».

 

Інша частина, а це 226,8 кв.м (другий поверх), досі належать Спілці художників. І ось днями, 5 червня 2024 року на адресу обласної організації Спілки художників України надійшов лист від будівельної компанії з пропозицією. А точніше з двома.

 

 

Як перший варіант, “Ярковиця” пропонує обміняти ці нежитлові приміщення за адресою Незалежності, 69 на комерційні приміщення у “Клубному будинку” на вулиці Панаса Мирного.

 

Друга пропозиція полягає у спільній передачі разом з ТОВ «Еспіві» своїх часток, як пайовий внесок до новоствореної юридичної особи, яка в подальшому виступить замовником будівництва житлового будинку на цьому місці.

 

Натомість, співвласники отримають комерційні приміщення за площею не менше площі переданих. Прогнозований термін будівництва – 5 років.