У Франківську фірму "ПБС" не допустили до тендеру на будівництво розв’язки до нового мосту


ТОВ «ПБС» оскаржило до Антимонопольного комітету рішення Управління капітального будівництва, яке не допустило підприємство до аукціону на будівництво транспортної розв’язки в районі вул. Хіміків – Надрічна в Івано-Франківську.

 

Нагадаємо, управління капітального будівництва міськвиконкому оголосило тендер з очікуваною вартістю 329 690 000 млн грн, пише Курс.

 

Документи на тендер подали три учасники: ТОВ “ПБС” (наближене до екснардепа Олександра Шевченка), ТОВ “БК “Адамант”, ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” (пов’язують з екснардепом від Партії регіонів Володимиром Продивусом).

 

Аукціон планували провести сьогодні, 24 вересня. Але 18 вересня УКБ опублікувало протокол розгляду тендерних пропозицій та дискваліфікувало учасника ТОВ «ПБС».

 

В УКБ пояснили таке рішення тим, що ТОВ «ПБС» не надало забезпечення тендерної пропозиції (електронну банківську гарантію на 1,6 млн грн) та не підтвердило наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

 

Вчора, 23 вересня, “ПБС” оскаржило рішення до Антимонопольного комітету. У скарзі “ПБС” вказує, що пропозиції ТОВ “БК “Адамант”, ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” не відповідають вимогам тендерної документації.

 

Скаржник просить АМКУ скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції “ПБС” та не допустити до аукціону ТОВ “БК “Адамант”, ТОВ “Мостобудівельний загін № 112”.

 

Тендер на будівництво транспортної розв’язки в Івано-Франківську оголосили вже вдруге. Перший раз тендер на будівництво розв’язки УКБ оголосило у квітні минулого року. Всі три учасники брали участь у тому тендері. Тендерний комітет тоді також відхилив пропозицію “ПБС”, а коли фірма оскаржила це рішення до АМКУ, замовник закупівлю просто скасував.

 

Як пояснює керівник ГО «Агентство ефективних рішень» Остап Бринський, за новим законодавством тепер замовник не може скасувати закупівлю. А аукціон не відбудеться доти, поки АМКУ не розгляне скаргу “ПБС”.

 

Але невідповідності у тендерній документації “ПБС”, за його словами, дійсно є.

 

«Банківська гарантія справді відсутня у документах “ПБС”. З іншого боку, за законом УКБ справді мало надати “ПБС” 24 години на виправлення кваліфікаційних документів, а вже після цього відхиляти пропозицію, – зазначає Бринський. – Вони розуміють, що шансів взяти участь у аукціоні у них майже немає. Тепер їхнє головне завдання – зробити так, щоб сам аукціон не відбувся. Тому більша частина скарги присвячена двом конкурентам “ПБС”. Саме їх “ПБС” намагається тепер «збити» через АМКУ. Оскільки скаргу було подано вчора, то колегія АМКУ має час до понеділка включно вирішити, чи приймають вони до розгляду скаргу і, якщо приймають, то призначити дату розгляду».

 

Вартість такої скарги становить 170 000 грн, але вона може бути повернута фірмі ПБС, якщо її скаргу хоча б частково задовольнять.

 

Якщо, крім самої фірми “ПБС”, дискваліфікують ще хоча б одного учасника, то аукціон взагалі не відбудеться і доведеться наново оголошувати закупівлю.