У Держреєстрі речових прав з'явилися перші записи про нерухомість


У Державному реєстрі речових прав (ДРРП) з'явилися перші записи про нерухомість, яка знаходиться на етапі будівництва або буде збудована.

 

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України.

 

Станом на сьогодні зареєстровано речові права на три об'єкти будівництва. Як повідомили у Мінцифрі, це дозволить захистити вклади інвесторів у нове житло від ненадійних забудовників, а також уникнути можливих шахрайських схем, пов'язаних із купівлею житла. Спеціальне майнове право – різновид майнового права на майбутні об'єкти нерухомості або об'єкти, що знаходяться на етапі будівництва. Реєстрація таких прав у ДРРП є обов'язковою для всіх забудовників, які планують продавати майбутні квартири, паркомісця або інші житлові чи нежитлові приміщення.

 

Щоб зареєструвати спеціальні майнові права у держреєстрі, забудовник має створити документи у Єдиній державній електронній системі будівництва (ЄДЕСБ).

 

Раніше забудовники не реєстрували особливих майнових прав на майбутню нерухомість. Це призводило до шахрайських ситуацій, коли одну й ту саму квартиру могли "продавати" кілька разів різним людям.

 

Функціонал реєстрації спеціального майнового права розроблено у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.