"У Чернієві люди проти будівництва житла для переселенців" – Руслан Марцінків


На Івано-Франківщині планують побудувати близько 100 тисяч м² житла для сімей, які втратили свої помешкання через війну. Квартири внутрішньо-переміщеним особам будуть надаватися вже з ремонтом та меблями.

 

Про це розповіла голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук, пише "Репортер".

 

За її словами, також розглядається можливість викупу вже готового житла.

 

"Після того, як буде відновлено будинки переселенців у містах, де вони жили до війни, вони переїдуть, а ці квартири надаватимуться військовослужбовцям та всім, хто стояв у черзі на житло, — розповіла Онищук. — Наразі ще немає чітко визначених ділянок для будівництва нового житла. Ми працюємо над цим питанням. Також разом з міжнародними партнерами проводимо комплексну реконструкцію, ремонт та оснащення гуртожитків, аби встигнути до кінця літа переселити туди людей, які зараз живуть у центрах на базі освітніх закладів – їх є понад 6 тисяч".

 

Наразі будівництво житлового комплексу для внутрішньо переміщених осіб Mayetok анонсували лише у Галицькій територіальній громаді. Облаштовувати соціальне житло для ВПО планують за кошти благодійників.

 

Загальна вартість проєкту складатиме 4 мільйони 300 тисяч доларів США. Уже розроблено проєкт та концепцію майбутнього комплексу. Зокрема, його планують збудувати на місці колишньої лікарні.

 

Як розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, соціальне житло для переселенців за кошти міжнародних партнерів також планували будувати у Чернієві.

 

Але наразі від цієї ідеї відмовились, бо селяни виступили проти.

 

"Вони аргументують це тим, що в першу чергу житло потрібно будувати для військових, — каже Руслан Марцінків. — Це десь має сенс, бо ж нині учасників бойових дій у чотири рази більше, ніж було учасників АТО. Разом з тим, вільної землі в нас вже майже немає. Поки почекаємо, що скаже держава. Можливо, будуть якісь державні програми"

 

За офіційними даними, від початку повномасштабного вторгнення Івано-Франківщина стала прихистком для близько 144 тисяч українців.