Цьогоріч в області приватизували сім об’єктів держмайна на 9,5 мільйонів гривень


28 вересня у Регіональному відділенні Фонду держмайна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях розповіли про приватизацію державного майна на Прикарпатті та законодавчі зміни щодо його оренди.

 

За словами начальника Регіонального відділення Володимира Солонини, Фонд державного майна у напрямках приватизації та оренди втілює сучасні маркетингові підходи.

 

«Першочерговим завданням приватизації є не заробляння грошей, а поповнення держбюджету та зменшення у державній власності старих об’єктів, які не функціонують. Цього року нами реалізовано 7 об’єктів на 9,5 мільйонів гривень. Наприклад, один з них – колишній об’єкт водного господарства у Калуському районі. Початкова його ціна становила 127 тисяч гривень і виросла на аукціоні до понад чотирьох мільйонів. Щодо оренди нових підходів до оренди держмайна, то тепер є перелік об’єктів першого і другого типу. Також значно підвищилися повноваження балансоутримувачів», – зазначив Солонина, інформує «Галка».

 

Начальник Регіонального відділення додає:

 

«Наразі у нас в роботі близько 50 об’єктів, які готуємо до приватизації. Всього в області, згідно з нашим списком, 1684 об’єкти».

 

Заступник начальника Володимир Когутяк зазначив, що раніше інформацію про об’єкт, який виставляли на продаж, поширювали лише у спеціалізованому виданні. А тепер робота спрямована так, щоб більше розповсюджувати таку інформацію.

 

«Проблемний момент, через який, буває, не можна продати об’єкт – інколи органи управління не готові з ним розпрощатися, а хочуть передавати його в оренду абощо».

 

Начальник відділу приватизації, управління державним майном та корпоративними правами Регіонального відділення Михайло Гавриляк наголосив, що об’єкти малої приватизації продаються виключно на прозорих аукціонах через електронні майданчики.

 

«Можна вибрати майданчик, подати документи, сплатити внески та брати участь в аукціоні. Щодо ціни об’єктів, то вона формується ринком. Як і раніше, є об’єкти, які не підлягають приватизації – це ті, які належать ЗСУ, навчальні заклади, заклади охорони здорови і т.д.», – каже Гавриляк.

 

Заступниця начальника відділу орендних відносин Оксана Гординська розповіла, що зараз в області діють 398 договорів про оренду державного майна, які щорічно приносять у бюджет близько 14 мільйонів гривень.

 

«Щоб взяти в оренду, заявник звертається до орендодавця, якщо площа менша 400 метрів квадратних. Якщо ж більша – то до Фонду держмайна. Якщо заявник комерційна установа – це перший тип і об’єкт піде на аукціон, якщо бюджетна установа, громадська чи релігійна організація – то це другий тип і аукціон проводити не треба. Але в обох випадках повна інформація вноситься в систему Прозорро», – додала Гординська.