“Теплі кредити” продовжуються


Міністерство енергетики та захисту довкілля анонсувало цьогорічну кампанію “Теплі кредити” не енергоефективні заходи.

 

Для цього Мінекоенерго затверджено відповідний паспорт бюджетної програми, а Держенергоефективності розпочато процедуру укладання договорів із державними банками, інформують в Івано-Франківській ОДА.

 

«Крок за кроком долаємо усі бюрократичні процедури, щоб врешті-решт українські родини одержали необхідну допомогу від держави на енергоефективні заходи», – прокоментував Олексій Рябчин, заступник міністра енергетики та захисту довкілля України.

 

Як і в попередні роки, у рамках програми українські родини зможуть отримати від держави фінансову допомогу у вигляді відшкодування:

- 20% суми кредиту – на встановлення твердопаливних котлів (35% – для субсидіантів);

 

- 35% – на енергоефективні заходи у приватних будинках;

 

- від 40% до 70% – для ОСББ.

 

Також у цьому році учасники програми можуть одержати подвійну та навіть потрійну компенсацію: не лише з державного, а й з місцевого бюджетів. Для цього спільно із Агентством розроблено та вже працюють 128 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів». Загальна сума їхнього фінансування у цьому році сягає майже 150 млн гривень.

 

Скориставшись такими програмами та впровадивши енергоефективні заходи, родини зможуть заощаджувати в середньому від 30% до 50% на комунальних послугах.

 

У цьому вже переконалися близько 750 тис. родин, які залучали «теплі кредити» у 2014-2019 роках.

 

Загалом, за 5 років усі учасники інвестували в енергоефективність власного житла близько 8,3 млрд грн та отримали близько 3 млрд грн відшкодування від держави.