Смарт-квартири в Україні втрачають популярність

Експерти розповіли про головні труднощі з малогабаритним житлом.

Українські забудовники пропонують все менше смарт-квартир, бум будівництва яких припав 2016-2017 роки. Тепер, у міру стабілізації економічної ситуації, інтерес до такого формату вщух як з боку забудовників, так і покупців, пише Delo.ua.

 

За словами експертів, практично в кожному житловому проекті може бути 1-2 невеликих квартири, які позиціонуються як "смарт".

 

Водночас проектів, які б спеціалізувалися тільки на смарт-квартирах, на ринку практично немає. 

 

Тренд поступово йде на спад, зокрема, через те, що недобросовісні забудовники спробували "підігнати" під популярний формат нежитлові приміщення – реконструйовані промислові або офісні будівлі, називаючи це апартаментами або студією.

 

Без переведення такої нерухомості з категорії нежитлової в житлову, в ній не можна було прописатися, а комуналка нараховувалася за вищими тарифами (як для підприємств). Але про це покупці дізнавалися вже постфактум.

 

Крім того, компанії просто перепланували на етапі будівництва 3-кімнатне житло в три смарт-квартири, щоб швидше реалізувати всю побудовану площу. Але тут також виникають проблеми з виконанням законодавства.

 

Справа в тому, що Житловий чітко вказує житлову (а не загальну) площу, яка повинна припадати на одного члена сім'ї – 13,56 кв. м. Державні будівельні норми ще жорсткіші – не допускають існування однокімнатних квартир менше 30 кв. м.

 

Такий клас житла як "смарт" в законодавстві не прописаний. Але як виняток, забудовники можуть відступити від норм, узгодивши свій проект в Мінрегіоні. Якщо такого дозволу немає – наслідки для власників сумні.

 

"З нашого досвіду можу сказати, що мінімальна площа однокімнатної квартири не може бути менше 27 кв. м, щоб там могли з комфортом розміститися 1-2 людини", - говорить заступник директора з комерційних питань інвестиційно-будівельної компанії Перчак.

 

Тому великі забудовники не надто захоплені ідеєю смарт-квартир, під які в кращому випадку виділяють 3-5% загального квартирного фонду. Найбільше пропозицій смарт-квартир – у Києві та області.

 

За ним за кількістю пропозицій йде Одеса, Івано-Франківськ та Харків. У Київській області смарт-квартири можна знайти в Ірпені і Вишгороді.

 

Сегодня