Що робити інвестору проблемної новобудови - чек лист від юристів


Компанія Monitor.Estate і адвокат Дмитро Бузанов розробили чек лист, який допоможе ошуканим інвесторам та інвесторам проблемних новобудов відстояти свої права на нерухомість.

 

Будівництво багатоквартирних будинків вимагає істотних вкладень, тому забудовники залучають інвесторів. Завдяки цьому інвестори можуть придбати житло за зниженими цінами, проте є ризик недобудови або проблемного будівництва, адже купівля квартири відбувається ще на етапі котловану. Якщо протягом тривалого часу будівництво не ведеться, на будівельному майданчику відсутня техніка — це є приводом для занепокоєння.

 

“Основні проблеми, з якими стикаються інвестори: затримка термін здачі будинку в експлуатацію, забудовник оголошує себе банкрутом або має проблеми з дозвільними документами. Деякі будівельні фірми навмисно обманюють громадян, вони навіть не будують будинки, а лише укладають угоди на вигадані квадратні метри. Інвесторам залишається виходити на акції протесту в надії повернути гроші.”, - говорить CEO Monitor.Estate, юрист Володимир Копоть.

 

Кількість ошуканих інвесторів стрімко збільшується, про це говорять недавні приклади з замороженим будівництвом компанії “Укрбуд” та недобудовами банку “Аркада”. Є різні способи, що дозволяють повернути гроші і притягнути будівельну фірму до відповідальності та часто інвестори не знають як це зробити.

 

“Є багато порад при покупці квартири в новобудові, проте немає порад інвесторам які придбали житло в новобудові будівництво якої зупинилось, або заморожене на невизначений термін. Люди, які уклали договір з забудовником, рідко замислюються про те, що будівельна компанія може скористатися шахрайськими схемами. Тому ми розробили чек-лист, в якому покроково розписані дії інвестора у випадку потрапляння в проблемну новобудову”, - говорить адвокат Дмитро Бузанов.

 

Юристи наголошують, що головна порада це обачно ставитись до вибору новобудови ще на етапі укладання договору.

 

Варто звернути увагу на наявність дозвільних документів у забудовника та перевірити гарантії і ризики, які прописані в договорі.