Що частіше купують українці на ринку первинної нерухомості і що буде з цінами у 2024 році


Продажі у новобудовах відновилися максимум на 40% порівняно з лютим 2022 року, за різними оцінками експертів ринку. У деяких регіонах — до 25%. Проте з’явився попит на паркінги та комори, що раніше вважалися низьколіквідними об’єктами.

 

The Page розповідає, які прогнози дають експерти щодо попиту на новобудови, розвитку будівництва та що буде з цінами на нові квартири у 2024 році.

 

Який попит на новобудови наприкінці 2023 року

 

«Зараз ми бачимо, що у Києві та Київській області може продаватися до 35-40% від довоєнного рівня. Тобто це вдвічі або втричі більше, ніж минулого року», — повідомив під час Українського будівельного конгресу Володимир Даниленко, засновник propTech компанії для девелоперів M4U.

 

Він наголосив, що до великої війни більша частка квартир у новобудовах продавалася на стадії котловану. Наразі інвестори бачать таку схему як дуже ризикову для себе, тому основні продажі починаються на етапі готового житла. Відповідно, у девелоперів виникає запит на фінансування початкових етапів. Спікер порівняв це із фінансуванням стартапів.

 

За словами комерційної директорки «Інтергал-Буд» Анни Лаєвської, до повномасштабного вторгнення 45% продажів становили об’єкти з терміном введення в експлуатацію 1,5-2 роки завдяки привабливій для інвесторів ціні. На сьогодні це лише 11-15%.

 

На думку Володимира Семенцова, співзасновника та керуючого партнера компанії INSPI Development, попит на новобудови у 2024 році не перевищить 25-30% від рівня лютого 2022 року. Вартість квадратного метра може зростати точково і переважно в об’єктах з високим ступенем готовності. Фахівець вважає, що у 2024 році не варто очікувати стрімкого розвитку будівництва та суттєвого зростання попиту.

 

Також експерти звертають увагу, що державна іпотека «єОселя» протягом 2023 року лише точково вплинула на ринок нерухомості, стимулюючи продажі лише у ЖК з повністю готовими квартирами.

 

Що цікавить покупців нового житла у 2023 році

 

Лаєвська розповіла, що найбільший попит серед покупців, як і раніше, мають однокімнатні квартири, що становлять понад половину всіх продажів. Втім, серед проданого житла суттєво зросла частка двокімнатних та трикімнатних. Раніше таких помешкань продавалося не більше 15%, на сьогодні вже близько 30% від усіх продажів.

 

«Бо це родини держслужбовців та військовослужбовців. У них зазвичай є діти. Їм потрібно просторе, комфортне помешкання», — пояснила Лаєвська.

 

Вона також наголосила, що більшість покупців такого житла — ті, хто скористався програмою «єОселя». Також комерційна директорка «Інтергал-Буд» звернула увагу, що протягом останнього року зріс попит на покупку паркомісць, комор та підвальних приміщень.

 

«Комори, які забудовники давали у подарунок, сьогодні — тренд. Тому що люди хочуть зберегти речі у захищеному місці. Раптом що, то цю комірку на 5 квадратних метрів можна розглядати як особисте сховище», — додала вона.

 

Як зміняться ціни на нові квартири у 2024 році

 

Семенцов прогнозує, що в середньому по ринку ціни будуть зростати у межах 3-5%. Це у 2-2,5 раза менше за прогнозовані темпи інфляції (очікується, що у 2024 році інфляція в Україні становитиме 9,7%).

 

Даниленко вважає, що ціни можуть змінитися в рамках зростання інфляції, якщо не зміняться економічні умови. Він також звернув увагу, що драйвером зростання цін на нове житло у 2022 році стало подорожчання собівартості будівництва.