«Руйнівні для історичного середовища міста, неприпустимі помилки та необґрунтовані рішення»


Івано-Франківська обласна організація Національної спілки архітекторів України вимагає доопрацювати проєкт історико-архітектурного опорного плану.

 

Нагадаємо, у Калуші вже двічі переносили громадські слухання з обговорення проєкту «Історико-архітектурного опорного плану, визначення меж та режимів використання історичних ареалів міста Калуш Івано-Франківської області», який є складовою проєкту Генерального плану міста.

Замовником розроблення містобудівної документації є виконавчий комітет Калуської міської ради, розробником — Державне підприємство науково-дослідний і проектний інститут містобудування (ДП«НДПІ Містобудування»).

 

Спочатку слухання запланували на 23 лютого, потім — перенесли на 3 березня (оскільки на обговорення не могли приїхати представники проєктного інституту), а зараз — їх перенесли на невизначений час через карантинні обмеження і заборону на проведення масових заходів.

 

Громадське обговорення проєкту історико-архітектурного опорного плану було ініційоване міською владою у зв’язку з намірами затвердити проєкт детального планування території на площі Героїв, 16, який передбачає будівництво житлового будинку на 9-10 поверхів на місці кінотеатру «Відродження». Включення цього питання до порядку денного січневої сесії міської ради збурило громаду. Тож, його розгляд вирішили перенести.

 

Виявилося, що минулого року проєктанти внесли зміни в історико-архітектурний опорний план під будівництво висотки на площі Героїв. Так, у серпні 2020 року під час громадського обговорення прєкту Генерального плану Калуша йшлося про те, що будівництво висотки на площі Героїв, 16 неможливе, оскільки територія кінотеатру «Відродження» знаходиться в межах історичного ареалу і тут визначена максимальна висотність забудови 15 метрів.

 

Однак уже у вересні інститут Містобудування повідомив міську владу, що до проєкту історико-архітектурного опорного плану внесено корективи, відповідно «до пропозицій роботи «Детальний план території щодо зміни цільового призначення земельної ділянки площею 0,3448 га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури на пл. Героїв, 16» (ПДП розробляв НДІ Діпромісто)» — допустиму висотність забудови збільшили до 30 метрів. Попередня міська влада намагалася оспорити внесення змін, посилаючись на те, що проєкт детального плану на місці кінотеатру «Відродження» не затверджений міською радою (а, отже, це не містобудівна документація), а міська влада як замовник не зверталася до інституту з приводу внесення змін у висотність забудови на площі Героїв.

 

На громадське обговорення у Калуші виносять саме скоригований історико-архітектурний опорний план від 2020 року.

 

Між тим у дискусію вже включилися фахівці з Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України, інформують "Вікна". 12 лютого було направлене звернення до Калуського міського голови Андрія Найди та начальника міського управління архітектури та містобудування Романа Кузика, в якому повідомили, що 27 січня на черговому засіданні правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України було розглянуто «Історико-архітектурний опорний план, визначення меж та режимів використання історичних ареалів міста Калуша Івано-Франківської області», розроблений Державним підприємством НДПІ «Містобудування» у 2020 році.

 

«Виявлено суттєві недоліки та недопрацювання розробниками згаданої науково-проектної документації, а в певних випадках виявлено допущення відверто руйнівних для історичного середовища міста, неприпустимих помилок та необґрунтованих рішень. З метою виправлення ситуації, що склалась та недопущення затвердження неякісної та відверто руйнівної для історичного середмістя міста Калуша документації, вимагаємо повернути проєкт "Історико-архітектурний опорний план, визначення меж та режимів використання історичних ареалів міста Калуша Івано-Франківської області" розробнику на доопрацювання та врахувати наступні суттєві зауваження і пропозиції до науково-проектної документації», — йдеться у зверненні.

 

Зауважень — чимало. Серед них і є пункт, який стосується висотності забудови в історичному ареалі міста.

 

«Лінії регулювання висоти забудови суперечать сформованій історичній квартальній забудові, переважаюча висотність якої 6-15 м, та при їх застосуванні зруйнують історичний силует міста, суттєво порушать масштабність сформованого історичного середовища середмістя, його історичну композиційну та просторово-планувальну структуру. Запропонована розробниками висотність будівель та споруд в межах охоронних зон історичного ареалу категорично суперечать вимогам норм чинного пам’яткоохоронного законодавства та грубо порушують п. 14 Постанови КМУ № 318 від 13.03.2002 р.: «В охоронних зонах здійснюється реставрація та реабілітація пам'яток, забезпечується охорона традиційного характеру середовища, усунення споруд і насаджень, які порушують традиційний характер середовища, відтворення втрачених цінних об'єктів. Нове будівництво можливе тільки у виняткових випадках за проектами, погодженими в порядку, визначеному законодавством», — повідомляє обласна спілка архітекторів.

 

Як йдеться у зверненні, виправлений та доопрацьований варіант проєкту Історико-архітектурного опорного плану необхідно завчасно оприлюднити і надіслати на ознайомлення в Івано-Франківську обласну організацію НСАУ та в Управління містобудування та архітектури ОДА для подальшого винесення на розгляд містобудівної ради.

 

На засіданні містобудівної ради для представлення та обґрунтування прийнятих рішень необхідно запросити авторів-розробників проєкту Історико-архітектурного опорного плану, наукового керівника проєкту, представників від замовника. Для фахового обговорення просять також запросити представників правління Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки архітекторів України.

 

«У випадку відмови авторами-розробниками проєкту від його доопрацювання, чи допущення грубих порушень при наступному доопрацюванні, залишаємо за собою право клопотати перед Дисциплінарною комісією Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України про відкликання кваліфікаційних сертифікатів, залучених до розробки даного проєкту працівників ДП НДПІ «Містобудування», — йдеться у зверненні.