Ринок землі під час війни в Івано-Франківській та інших областях: де найвища середня ціна за 1 га


Усього з моменту відкриття ринку земель 1 липня 2021 року станом на 31 серпня 2023 року уклали 165,7 тисячі угод купівлі-продажу сукупною площею понад 365,6 тисячі га.
Разом з тим, загальна кількість земель в обігу становила 1,06% від усіх сільгоспземель на підконтрольних уряду України територіях або 0,9% від всіх сільськогосподарських земель України в кордонах 1991 року.
Про це йдеться в аналітичному огляді земельного ринку в Україні, передає Фіртка.
Так, ринок сільгоспземель в Україні відновив зростання за кількістю угод та площею. Ціни купівлі-продажу ділянок сільськогосподарського призначення дещо знизились, водночас ціни на оренду комунальних земель зросли.
Загальна кількість земель в обігу становить 1,06% від усіх сільгоспземель на підконтрольних уряду України територіях.
Як зазначили дослідники, ринок земель демонструє стійкість та потенціал до розвитку попри тиск умов воєнного часу й обмежений формат роботи на першому етапі.
Адже нагадаємо, що право купувати землю для сільгоспвиробництва до 1 січня 2024 року мають лише фізичні особи-громадяни України та не більше 100 га в одні руки

Ціни
Середньозважена ціна при купівлі сільськогосподарської землі у серпні 2023 року дещо знизилась і становила 38,34 тисячі грн/га проти 38,7 тисячі грн/га у липні.
Водночас ціна оренди комунальних земель на електронних аукціонах у серпні 2023 року в порівнянні з попереднім місяцем зросла на 23% — з 6,8 тисячі грн/га до 8,4 тисячі грн/га.
Податкові надходження до місцевих бюджетів від землі перевищили торішній показник на 6%, хоча й не зросли так, як усі податкові надходження (22%). В середньому земля генерує десяту частину сукупних податкових надходжень громад, однак є області, в яких цей показник набагато вищий.
Для прикладу, найбільше доходів від землі у липні 2023 року одержали громади Кіровоградської (22%), Одеської (17%) та Дніпропетровської (16%) областей.

У цілому темпи розвитку ринку відповідають очікуванням, проте головні переваги ще попереду.
За прогнозами Київської школи економіки, впровадження другого етапу ринку, а саме відкриття ринку сільгоспземель для юридичних осіб з 1 січня 2024 року — забезпечить щорічний приріст ВВП в межах 1−2,7% протягом наступних трьох років.