«Пролетівши» над громадським унітазом» АБО «Із туалета - до розваг»

Фірма «Приватбуд» довго готувалася забудувати територію поруч з парком «Воїнів-інтернаціоналістів» по вул..Віськових Ветеранів, 5. Забудівник більше 3 років орендував територію для обслуговування громадського туалету, але сам тим часом виготовляв документацію на будівництво молодіжного відпочинково-розважального центру. Міська влада «роззула очі» лише тоді, коли місцеві жителі почали бити на сполох.

Команда Побудовано в Івано-Франківську вивчила історію будівельного скандалу. 

Туалет під оренду

На початку 2011 року Івано-Франківська міська рада надала дозвіл ТОВ «Будівельна компанія «Приватбуд» на складання проекту землеустрою для відведення земельної ділянки по вул.Військових Ветеранів, 5 для обслуговування громадського туалету без зміни функціонального призначення. Площа території тоді становила 0,0130 га. Проте через рік Івано-Франківська міськрада приймає рішення збільшити територію для будівельної компанії більш ніж у 5 разів! В грудні 2012 року Івано-Франківська міська рада затверджує проект землеустрою відведення земельної ділянки площею 0,0612 га та приймає рішення передати її в оренду терміном на п’ять років для обслуговування громадського туалету без зміни функціонального призначення фірмі «Будівельна компанія «Приватбуд».

Вбиральня, як відпочинковий центр

23 липня 2013 року орендар реєструє в Держкадастрі право на нерухоме майно. При цьому, згідно даних кадастру, сама Івано-Франківська міська рада зареєструвала за собою право на цю земельну ділянку на 3 дні пізніше – 26 липня. Згідно кадастру, земельна ділянка отримала цільове призначення «Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

Тому вже восени 2013 року Департамент архітектури та містобудування видав забудівнику містобудівні умови та обмеження на будівництво молодіжного відпочинково-розважального центру за адресою, де мав би уже на той час функціонувати громадський туалет.

Тож, згідно документів, Івано-Франківський МВК спільно з Івано-Франківською міськрадою самі ж і погодили будівництво двоповерхового молодіжного відпочинково-розважального центру загальною площею 977,7 м2 і площею забудови у 281,79 м2.

При цьому, нам не вдалося знайти в реєстрі Держархбудконтролю жодних дозвільних документів щодо цього будівництва. Судячи з цього, дозвіл на початок будівельних робіт відсутній.

«НІ» незаконній забудові!

Після публічного резонансу, 3 березня цього року Івано-Франківський міськвиконком вирішив скасувати видані раніше містобудівні умови та обмеження забудови забудови земельної ділянки на вул.Військових Ветеранів, 5. Також, згідно рішення, Департамент архітектури і містобудування мусить офіційно звернутися до обласного управління ДАБІ з вимогою скасувати дозвільні документи, якщо такі є в наявності. А управління земельних відносин повинно підготувати проект рішення щодо розірвання договору оренди цієї земельної ділянки.

Насправді, на даній земельній ділянці і справді колись були громадські туалети. Проте ТОВ «Будівельна компанія «Приватбуд» їх так і не відновила.

Ми впевнені, що якби не гучна позиція ініціативної групи, яка першою заявила про імовірне будівництво, будівельна. компанія «Приватбуд» все ж таки отримала б усі дозволи. А міська влада так би й не помітила, як на території парку «Воїнів-інтернаціоналістів» ще за рік-два збудували б двохповерховий розважальний центр.