Норми житлової площі в Україні: скільки "квадратів" потрібно на сімʼю


Для комфортного та безпроблемного життя одному українцеві потрібно не менше 13,56 кв. м загальної площі, з яких житлова — 9 кв. м.

 

Такі норми прописані у Житловому кодексі України. Це мінімальні характеристики квартири, придатної для проживання однієї людини. У законі прописані також норми, що стосуються дітей, пише Сегодня.

 

Наприклад, двоє дітей різної статі повинні мати окремі кімнати, площа кожної – приблизно 15 кв. м. Для дітей однієї статі можливе розміщення у спільній кімнаті, однак її розмір має бути не менше 20 кв. м.

 

Більше інформації про обовʼязкову площу житла немає, тож подальші поради повʼязані швидше з психологічним комфортом.

 

Площа для однієї людини та пари

Для однієї людини площа житла має становити 13,56 кв. м. На ринку нерухомості пропозицій з такими квартирами не надто багато, адже великої популярності вони не мають.

 

У цьому разі варто розглядати варіант смарт-житла. Його розміри можуть коливатися від 20 до 30 кв. м, є і менші – від 16 до 20 кв. м; ну і, звісно, є мікроквартири, про які ми розповідали раніше. Одна з таких, до речі, має площу 6 кв. м і, на диво, вмістила в собі все необхідне для комфортного життя.

 

Якщо ж ви проживаєте парою, то оптимальний варіант — це невелика однокімнатна квартира площею до 35 кв. м. Для кожного буде особистий простір.

 

Оптимальні розміри житла для родини

Приміром, у вашій родині батько, мати, хлопчик та дівчинка. Відповідно, вам потрібні:

 

спальня для батьків (приблизно 16-20 кв. м), щоб можна було вмістити ліжко на двох, шафу, комод, телевізор тощо;

кімната для хлопчика (приблизно 15 кв. м). Нагадаємо, за законом діти різної статі повинні мати окремі кімнати;

кімната для дівчинки (теж 15 кв. м);

ванна кімната (7-8 кв. м);

кухня (10-12 кв. м) або кухня-вітальня (приблизно 25 кв. м);

коридор, що може бути зʼєднаний з передпокоєм (10-12 кв. м);

комірка (до 5 кв м). Невеличка кімнатка, відведена під комірку, не є обовʼязковим елементом, проте доволі потрібним.

 

У підсумку родині із чотирьох осіб потрібно квартира щонайменше 78 кв. м з трьома кімнатами. У випадку, якщо діти однієї статі, жити вони можуть в одній кімнаті площею 20 кв. м. Тож цими приблизними розрахунками ви можете керуватися, купуючи житло для себе одного чи всієї сімʼї.

 

Податок на нерухомість зріс

2022 року загальна ставка податку на нерухомість збільшиться на 25% (проти 2021 року).

 

Підвищення податку зумовлене збільшенням мінімальної заробітної плати. Згідно із законом "Про державний бюджет України на 2022 рік", мінімальну заробітну плату встановлено у розмірі 6500 грн, а прожитковий мінімум для працездатних осіб – 2481 грн.

 

Загальна ставка податку на нерухоме майно має становити не більш ніж 1,5% мінімальної зарплати. За формулою: 6500 * 1,5% = 97,5. Тож цього року податок на нерухомість становитиме 97,5 грн за 1 квадратний метр.