На стіні обласної лікарні намалювали 27-метровий "Мурал Довіри". ФОТО


В Івано-Франківську на стіні обласної клінічної лікарні 30 червня відкрили "Мурал Довіри". Стінопис висотою 27 метрів упродовж двох тижнів малював франківський художник Ярема Стецик з командою із 20 людей.

 

Для його створення використали 75 кг фарби, розповів Суспільному художник.

 

"З професійної точки зору — штука цікава. Тут є висота, є відповідальність. Це — робота з фасадом. Але з іншого боку, одна людина це не може зробити, тому дуже добре, що тут зібралося багато людей. Хтось вміє безпечно поводитися на риштуванні, хтось вміє намалювати ескіз, а хтось ще вміє започаткувати проєкт, продумати", — каже Ярема Стецик.

 

Для медзакладу цей мурал має символічне значення, каже лікар-комбустіолог лікарні Микола Пилипів.

 

"Сьогоднішня подія, крім символічного значення, — про відкритість, зв'язок і певну рівність між пацієнтом та лікарем. Тому що лікування — це завжди комплексна робота, ми працюємо разом з пацієнтом", — каже Микола Пилипів.

 

Мурал створили за ескізами Нікіти Тітова. Митець каже, це — його третя робота зі стінописами. Перший мурал зображений на стіні волонтерської лікарні в Харкові, другий — у Національному музеї історії України у Другій світовій війні в Києві. Автор каже: хоче, щоб ця робота підтримувала не тільки пацієнтів, але й лікарів та відвідувачів медзакладу.

 

"Це — про надію, це — про підтримку, і вона доречна в житті будь-якої людини. Просто я б дуже хотів, щоб людина змогла відчути, що тут вона отримає підтримку", — каже Нікіта Тітов.

 

Загальний бюджет проєкту — приблизно 150 тис. грн, розповіла ініціаторка створення муралу Надія Шегда. Частина грошей — грантова підтримка громадського ресторану Urban Space 100, решта — кошти лікарні.

 

"Ми подумали, що такий символічний малюнок на корпусі нашої лікарні створить цей прецедент взаємодії легкості та відкритості. Бачимо, що воно так є, тому що люди підходили, ділилися враженнями, адже руки підтримки зараз всім нам дуже потрібні", — каже Надія Шегда.