На Прикарпатті триває будівництво біатлонного комплексу міжнародного рівня. ФОТО


Ідею створення в Україні сучасної біатлонної інфраструктури вітчизняні спортивні функціонери обговорювали вже давно, проте старту реалізації такого важливого для українського спорту проєкту постійно щось перешкоджало.

 

Окрім проблем із його фінансуванням, реалізації ідеї перешкоджали складнощі з вибором місця зведення біатлонного комплексу, пише Ратуша.

 

Зрештою, вирішили, що найкращим місцем для створення сучасного біатлонного містечка з усією необхідною базою забезпечення буде найбільший в Україні гірськолижний курорт Буковель.

 

Наразі роботи на об’єкті у розпалі. Як повідомив президент ФБУ Володимир Бринзак, в ці дні в Україні перебуває рейс-директор змагань Кубка світу IBU Борут Нунар. Мета візиту – ознайомлення зі споруджуваним в Буковелі сучасним біатлонним комплексом.

 

Ми вже давно запрошували фахівців IBU для ознайомлення з тією роботою, яка проводиться в Буковелі. Пандемія коронавирусу, карантин і пов’язані з цим обмеження не дозволяли організувати такий візит раніше, але зараз ми раді, що Борут Нунар зміг прийняти наше запрошення і приїхати в Україну. Такі інспекції дуже корисні, тому що дозволяють заздалегідь усувати якісь недоліки, пов’язані з інфраструктурою, транспортом, логістикою, розташуванням тунелів, комунікаціями … Загалом, зробити все, щоб після закінчення будівництва стадіон повністю відповідав класу А для таких споруд.

 

За словами Бринзака, тут вже підготували 4-кілометрове коло, але зараз ще потрібно на половині цієї дистанції провести всі комунікації.

 

В першу чергу, прокласти труби, кабелі, підключити спеціальні блоки систем оснежненія. Ми плануємо, що буде спеціальне озеро, звідки буде подаватися вода для снігових гармат на всьому протязі траси – щоб це була повністю автономна система, яка не залежить від знаходиться поруч гірськолижного комплексу.

 

Бринзак каже, що наразі є готова траса, стрільбище, залишилося підвести комунікації, покласти асфальт, щоб можна було проводити роботу на лижороллерах. Ну а далі – займатися інфраструктурою.

 

Налаштовуємося тільки на сертифікат категорії А, на це налаштований і Олександр Шевченко, який курує проект. Як він каже, ми все повинні зробити на крок вперед – тобто, не тільки запозичити краще в інших комплексів, а й запропонувати свою родзинку – то, чого немає на інших стадіонах. Тому використовуємо всі можливі нові технології, щоб підготувати комплекс дуже хорошого рівня.

 

Коли ж біатлонний стадіон у Буковелі отримає міжнародний сертифікат відповідності, Україна, за твердженням президента ФБУ, доволі швидко змогла б отримати право на проведення змагань на кшталт літнього чемпіонату світу або зимового чемпіонату Європи, юніорської планетарної першості або ж етапу Кубка IBU серед тих же юніорів.

 

При цьому Бринзак наголошує, що «поки Росія під санкціями і не може проводити міжнародні змагання, Україна могла б отримати від IBU право на організацію у Східній Європі змагань досить високого рівня. Потрібно лише все зробити правильно».