На Прикарпатті лише 62% мешканців багатоквартирних будинків перевірили свої димоходи


На Прикарпатті цього року тільки 62% мешканців багатоповерхівок та 0,5% приватних будинків перевірили свої димоходи.

 

Про це повідомляє Івано-Франківська філія “Газмережі”.

 

“Там наголошують, що димоходи обов’язково треба перевіряти, адже при несправних димовентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – відбувається отруєння чадним газом. Окрім того, при вологій та вітряній погоді, тяга в димових і вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися зворотна тяга”, – йдеться у повідомленні.

 

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці й виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи.

 

“На жаль, кожного року в Україні через несправні димовентканали трапляються нещасні випадки з летальним кінцем. Тому закликаємо наших споживачів не нехтувати своєю безпекою та безпекою рідних: звертатися до спеціалізованих організацій чи балансоутримувачів/голів ОСББ з вимогою здійснити перевірки димовентканалів», – каже заступник головного інженера Івано- Франківської філії «Газмережі» Андрій Витрикуш.

 

До слова, відповідно до чинного законодавства, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватних будинках – на власників (орендарів).

 

Саме балансоутримувач перевіряє справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій, які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт.