Мій будинок - фортеця, якщо житло застраховане

Якийсь вроджений ген безпечності та зневажливого ставлення із серії "а, будь, що буде" змушує українців зневажливо ставитися до страхування житла.

Активного попиту на страхування нерухомості в Україні чекати не доводиться з цілком зрозумілих причин. Їх відразу кілька: низький рівень проникнення на ринку страхування, нестабільний курс національної валюти, відсутність довіри до ключових гравців страхового сегмента.

Окремо стоїть питання безладної культури страхування. Для українця страховий поліс незрозумілий продукт - в кишеню не покладеш, і в короткостроковій перспективі вигоди він не принесе. Це лише зміцнює у людей думку, що страхові компанії відбирають гроші у довірливих громадян.

За кордоном інвестиції у своє майно - звична справа. Для Заходу купівля недешевого поліса у перевіреного страхового агента - ще одна гарантія уберегти себе від непередбачених ризиків, таких як: пожежа, вибух газу, стихійні лиха різного масштабу, пошкодження водою з опалювальних та каналізаційних систем і навіть злочинні дії третіх осіб.

Якщо в Європі та США, приміром, топові позиції за кількістю звернень займають стихійні лиха або пожежі, то в Україні чекати біди можна абсолютно по всім пунктам.

Велика частка житлових будинків в Івано-Франківську зводилась в 50-60 роки минулого століття, то цілком собі можна уявити, якої якості там зараз комунікаційні системи, які зустрічаються з ремонтними бригадами раз на рік з нагоди гострої потреби, коли прорвало і в усьому будинку немає тепла або ж аромати від затопивших підвал фекалій доносяться до віддалених квартир 9 поверху.

В Європі застрахований кожен другий будинок та квартира, у нас же серед клієнтів страховиків переважають ті, хто на власній шкурі відчув необхідність уберегти житло від ризиків.

Види страхування житла в Україні
Є два види страхування - експрес-страхування і класичне. При класичному ви оформляєте заяву, потім чекаєте комісію додому, яка огляне, опише і оцінить житло,- пише НВ БІЗ

Експрес-страхування найчастіше використовують у разі недовгої поїздки за кордон, відпустки або недовгої відсутності, щоб покидаючи будинок, залишитися більш-менш спокійним за своє майно. Щоб оформити таке страхування, знадобиться лише паспорт. Ніхто не буде приходити з експертною оцінкою до вас додому, що суттєво економить час, але збільшує ризики - при такому виді страхування може зберігатися досить висока частина не відшкодування збитків.

Що і як страхуємо
Житло найчастіше страхується за трьома категоріями: внутрішня і зовнішня обробка, майно (меблі, техніка тощо) і страхування конструктивних елементів. Придбати поліс страховки можна на окрему з наведених категорій або відразу все.

На платежі за тарифом впливає одразу кілька факторів. Наприклад, що саме ви страхуєте. Найменші тарифи зазвичай за голі стіни, зовсім інші суми за повноцінне житло із ремонтом та майном.

Тарифи на експрес-страхування в рази вище, ніж на класичне. Якщо ви страхуєте квартиру по повній вартість на довгий час, тариф буде десь від 0,15% до 1,5%. Чим більше страхова сума, тим нижчий тариф. Чим довший термін, тим дешевше страховка.

Все зовсім просто. Вартість страховки найчастіше залежить від ринкової вартості квартири, втім, страхові агенти для визначення остаточної вартості також деколи враховують, наприклад, великий вік будинку, наявність дерев'яних конструкцій, неузаконені перепланування. Знизять вартість за договором у разі наявності сигналізації і протипожежної системи.

Що стосується величини виплат, то в більшості випадків її розраховують наступним чином: ціна ремонту одразу ж обумовлюється при укладанні договору, а в разі пошкодження конструктивних елементів страховик пропонує середньоринкову вартість квадратного метра в даному районі, помножену на метраж квартири.

Укладення договору
Із серії сім раз прочитай, один раз підпиши. Чим докладніше оформлений він, тим менше питанням і проблем буде потім.У договорі обов'язково має бути наступне: назва і реквізити СК, об'єкт страхування, перелік страхових подій та винятки з них, розмір страхової суми, тарифу та платежу, строк дії договору права та обов'язки сторін.

Непогано було б заздалегідь дізнатися і про випадки відмови у страховій виплаті.Окремо варто звернути увагу на порядок дій страхувальника - особливо важливі терміни та порядок повідомлення страховика. Якщо якимось чином прострочити подачу необхідної інформації, то у виплаті можуть і відмовити.

 

Вікторія Гончаренко