Мінрегіон впроваджуватиме ВІМ-технології протягом 2020


У 2020 році Мінрегіон планує скласти план поступового впровадження в українські реалії ВІМ-технологій у будівництві. Також буде розглянута можливість впровадження інформаційного моделювання в будівництві у проектах, замовником яких буде держава.

 

Про це повідомила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак, інформує прес-служба Мінрегіону.

 

У повідомленні зазначається, що у 2020 році Мінрегіон планує спрямувати кошти Державного фонду регіонального розвитку в першу чергу на реалізацію проєктів розвитку регіонального рівня.

 

«Ми очікуємо, що серед проектів, поданих тергромадами будуть не лише невеликі проекти з термомодернізації чи капітального ремонту, а й проекти спрямовані на розвиток регіонів. Наприклад, будівництво сучасного перинатального центру, лікарні, туристичного комплексу тощо. І саме такі проекти можуть стати пілотними щодо можливого впровадження інформаційного моделювання в будівництві. І хоча наразі є певні складнощі з уведенням ВІМ, нам би хотілось спробували протестувати їх», – сказала Альона Бабак.

 

Альона Бабак додала, що в Україні відсутня практика врахування вартості життєвого циклу об’єктів, при плануванні взагалі не враховується експлуатаційні витрати об’єкта. Але це надзвичайно важливий аспект доцільності того чи іншого технічного чи будівельного рішення.

 

BIM (Building Information Model) – це процес оптимізації проектування і будівництва. Це цифрове представлення фізичних і функціональних характеристик будівельного об’єкта, що створює інформаційний ресурс цього об’єкта для спільного використання та формує основу для прийняття рішень протягом його життєвого циклу.