Купівля житла в Івано-Франківську: середні ціни на квартири на вторинному та первинному ринках


Відчутний розвиток та планомірний ріст спостерігають експерти в Івано-Франківську на первинному ринку нерухомості.

 

За даними ЛУН, за останній рік вартість квадратного метра від забудовника виросла на понад 5 000 гривень, пише Фіртка.

 

Наразі в обласному центрі в продажу 155 житлових черг в 55 житлових комплексів, а будується 119 черг, що майже стільки ж, скільки в Одесі та Харкові разом взятими. 

 

«Якщо вартість первинки зокрема залежить від курсу гривні та саме її стабільність диктує відсутність суттєвих коливань на нові метри останнім часом, то на "вторинку" вплив більш багатофакторний.

По-перше, звісно, ситуація на фронті, що впливає на психологічний стан потенційних покупців і тут, згідно з дослідженням "Градус", понад 50% українців головною емоцією називають втому.

По-друге, працевлаштованість і з початку повномасштабного вторгнення, маємо найвищий рівень зайнятості — понад 70% опитаних мають роботу.

По-третє, фінансові умови доступності житла – і тут програми пільгової іпотеки  "єОселя" та "Domivka+" за схемою орендуй та купуй лише спонукають ринок до угод», — зазначають дослідники.

 

За останні шість місяців вартість "вторинки" відчутно виросла. У ЛУН підкреслили, ціни на вторинному ринку в Україні виросли за останні пів року в середньому на 8%.

 

Медіана однокімнатної в лютому в Івано-Франківську становить 36 000$, що на 20% більше ніж пів року тому, двокімнатної 49 100$ (+13% за пів року) трикімнатної 65 000$ (+13% за пів року).