Купити квартиру, щоб заробити: чому українці все більше вкладаються в нерухомість?


Інвестиції в нерухомість завжди були найвигіднішим способом збереження грошей. І на сьогодні такий варіант капіталовкладення являється чи не найефективнішим інструментом управління вільними коштами. Чому?

 

Експерти відзначають, що житлова нерухомість для українців вже стала традиційним засобом доходу. Багато хто ще до війни спробував вкладатися в будівництво житлових комплексів та отримали дивіденди від операцій з купленим житлом. А враховуючи позитивну динаміку збільшення вартості 1 кв. м, яка простежується вже не один рік, актуальність інвестування в первинну нерухомість залишається високою.

 

Очевидно, що тимчасова окупація та руйнування міст поруч з лінією фронту, релокація населення та бізнесу в західні області вносять зміни в структуру попиту на нерухомість. Проте чимало інвесторів продовжують вкладати гроші в «бетон» і, як показує їхній досвід, отримують найбільші вигоди.

 

За даними аналітичного центру blago, за 2023 рік кількість інвесторів, залучених в проєкти компанії, зросла на 20%.

 

«Через ситуацію в країні, високий ризик банкрутства все більше українців не довіряють банкам та шукають способи більш надійного капіталовкладення, щоб не втратити, зберегти та заробити. Нерухомість – це капітал, вартість якого лише зростає. І хто це розуміє – впевнено інвестує в наші проєкти», – пояснюють аналітики компанії.

 

 

 

Оцінюємо перспективи 

 

Найпривабливішими регіонами для інвестицій та для життя на сьогодні є Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці та Львів. Девелопери з цих міст розуміють цю перевагу та наділяють нові проєкти унікальними перевагами, щоб зробити їх ще більш привабливими для потенційних покупців. Ретельніше підходять до проєктування і вимог безпеки клієнтів та облаштовують інфраструктуру ЖК за принципом «місто в місті»: зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики, підземний паркінг, торгові центри, офіси та навчальні заклади. Для інвесторів такі проєкти мають високу ліквідність, а отже – більшу інвестиційну цінність.

 

Що з цінами? Якщо проаналізувати теперішній ринок первинного житла, то помітне щорічне зростання квадратного метра у житлових комплексах всіх цінових сегментів. За даними порталу ЛУН, середня ціна 1 кв. м квартири преміумкласу в Івано-Франківську в червні 2023 року складала 34 900 грн, що на 900 грн більше ніж у травні та на 1900 грн – ніж у квітні. Вартість житла комфорт-класу за останні два місяці виросла на 1 100 грн. Якщо порівнювати динаміку середньої ціни на первинку в довшому періоді, від серпня 2022 року вона виросла на 30,76%. Зараз ціна за квартиру в новобудові у західних областях коливається від 16 700 до 33 200 грн за 1 кв. м.

 

Фахівці прогнозують, що ціна квартир буде лише рости. Собівартість будівництва та ремонту, імпорт будівельних матеріалів впливає на вартість житла. Також очікується, що ринок нерухомості України буде позитивно розвиватися, але попит зберігатиметься здебільшого на об’єкти в західних регіонах. Аналізуючи активність інвесторів та їхню поведінку до та після війни, можна зауважити, що більшість із них продовжують активно долучатися до будівництва нових ЖК.

 

 

 

Вибір тактики інвестування

 

Інвестувати в нерухомість можливо двома способами, кожен з яким приносить дохід:

 

Участь у будівництві – передбачає фінансування будівництва ЖК. Вкладаючи в проєкт на старті реалізації, можна очікувати на прибуток вже через 1,5-2 роки. Перевагою такого варіанту є можливість заробити на зростанні ціни самого ЖК. За словами аналітиків blago, від етапу риття котловану до введення в експлуатацію вартість 1 кв. м зростає на 30-40%. 

 

Перепродаж чи оренда – привабливий варіант швидкого заробітку. Купивши квартиру, можна отримати дохід вже за 1-2 місяці. Це доволі популярна схема бізнесу з гарантованим прибутком та високою окупністю. Як це працює? Інвестори купують квартири, роблять ремонт, облаштовують та виставляють на продаж вже готове житло. Або, якщо хочуть отримувати регулярний щомісячний заробіток, здають квартиру в оренду. Такий варіант інвестування менш вигідний в короткостроковому періоді, але забезпечує стабільний пасивний дохід у вигляді місячної орендної плати.

 

 

 

Моніторинг нерухомості під інвестиції

 

При виборі проєкту, важливо правильно оцінити його перспективи та очікуваний дохід. Перший параметр – привабливість самого ЖК. Його розташування, інфраструктура з усім важливим для життя (майданчики, школи, парки, медичні заклади), швидкість будівництва, якість матеріалів, конкурентні переваги перед іншими ЖК міста. Звісно, не менш важливою є репутація забудівника. Якщо девелопер продовжує будувати та здавати в терміни всі свої ЖК, це свідчить про надійність, наявність капіталу та відповідальність перед клієнтами. 

 

Наступний крок – аналіз ринку нерухомості. Потрібно промоніторити вартість оренди, ціни на квартири з ремонтом та наявний попит. Отримані дані дозволять оцінити можливий дохід від різних варіантів інвестицій, щоб обрати найвигідніший. 

 

 

Хто вагається, може отримати фахову консультацію менеджерів з продажу. Великі компанії пропонують вже готові бізнес-моделі під інвестиції у вигляді пайових фондів з прописаними гарантіями, захистом від можливих ризиків та експертний супровід на всіх етапах участі в проєкті. Інвестор отримує доступ до фінансових даних та щомісячних звітів. Все прозоро та, що важливо, зрозуміло.