Компенсація за зруйноване житло: хто зможе отримати кошти, якщо власник загинув


Згідно з напрацьованим у Верховній раді законопроєктом №7198 українці мають право на компенсацію за зруйноване чи пошкоджене під час війни житло. Якщо власник помешкання загинув, відшкодування отримають його спадкоємці.

 

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

 

"Наш законопроєкт передбачає, що якщо власник загинув, то компенсацію можуть отримати його спадкоємці. Якщо ж загиблий власник склав заповіт, то право на спадкування мають особи, визначені у заповіті", – наголосила вона.

 

За словами Шуляк, якщо заповіту нема, то спадкування відбувається відповідно до закону:

 

 

в першу чергу право на спадкування мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки;

у другу чергу — рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері;

у третю чергу — дядько та тітка спадкодавця;

у четверту — особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини;

у п'яту — інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів дальшого ступеня споріднення.

 

Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття