Франція заморозила маєтки Абрамовича та інших олігархів на майже 1 мільярд доларів – Forbes


Франція заморозила 41 об’єкт нерухомості через санкції проти РФ й оцінила їх у 620 млн доларів, але насправді вартість майна наближається до мільярда доларів.

 

Про це повідомляє Forbes, пише Економічна правда.

 

Йдеться про майно, що належить підсанкційним російським громадянам і яке заморозили з моменту російського вторгнення в Україну. З загального переліку у 41 об’єкт, 31 у списку належить восьми олігархам.

 

Якщо Франція оцінює всі заморожені активи у 620 млн доларів, у Forbes підрахували, що лише 31 об’єкт майна олігархів оцінюється у понад 920 млн доларів на основі звітів для списку "Мільярдери світу" й історії купівельних цін. Зокрема, під блокування потрапили маєтки таких олігархів:

 

  • Роман Абрамович: заморожена нерухомість оцінюється у 340 млн доларів. Йому належить маєток Château de la Croë на 32 тис кв. футів на французькій Ривʼєрі, має 12 кімнат і ванну у формі лебедя, раніше належав британському королю Едуарду VIII.

 

На карибській території Сен-Бартельмі (Франція), у олігарха є маєток Gouverneur на 70 акрів із бунгало і кількома тенісними кортами та басейнами. Маєток Le Lurin теж заморозила французька влада.

 

 

  • Віктор Рашніков: заморожена нерухомість оцінюється у 200 млн доларів. Через доньку Ольгу володіє маєтком Villa Nellcôte на 16 кімнат на Ривʼєрі. Три об’єкти власності на території Villa Nellcôte заморозила французька влада. Також Forbes знайшов квартири Рашнікова у центрі Парижу, які вже заморозили. Вони розташовані на тій же вулиці, що і Єлисейський Палац, який нині займає президент Франції Еманюель Макрон.

 

Побудована у 1890-х, у віллі є басейн і кришталеві люстри, а жили в ній помітні постаті: у 1940-х тут оселилося Гестапо під час окупації Франції нацистами, а у 1971-му її орендував Кіт Річардз із Rolling Stones.

 

 

  • Олександр Пономаренко: заморожена нерухомість оцінюється у 176 млн доларів. Має дві вілли на Ривʼєрі на 170 тис кв.футах площі. 
  • Андрій Мельниченко: заморожена нерухомість оцінюється у 80 млн доларів. Володіє віллою Altair в Антибі, Франція, де є домашній театр, винний льох, сауна і басейн. Ще три обʼєкти нерухомості, які відносяться до вілли Altair, заморожені французами.
  • Аркадій Ротенберг: заморожена нерухомість оцінюється у 62 млн доларів. Володіє маєтком Villa Shoshana на 97 тис кв.футів на Ривʼєрі. У 2014-му він купив його за 47 млн дол.
  • Олексій Кузьмічов: заморожена нерухомість оцінюється у 57 млн доларів. Кузьмічову належить вілла La Petite Ourse на узбережжі Сен-Тропе на Ривʼєрі. Будинок має таку ж назву, що і його вже конфісковані яхти 79-футова La Petite Ourse і 54-футова La Petite Ourse II.
  • Вадим Мошкович: заморожена нерухомість оцінюється у 6 млн доларів. Має віллу на Ривʼєрі в Ніцці на майже 10 акрів, яку купив за 3,6 млн дол у 1998 році.

 

  • Геннадій Тимченко: точна оцінка вартості невідома. Через дружину Олену має два обʼєкти нерухомості на Ривʼєрі. На доньку Тимченка Ксенію Франк-Тимченко записано два інші обʼєкти нерухомості неподалік, обидва заморожені.

 

Ці будинки знаходяться на одній вулиці із Le Club de Cavalière, 5-зірковим готелем і спа-центром із приватним пляжем, яким Олена володіє через французьку фірму Sogeco. На неї ж записаний Le Grand Coeur, 4-зірковий готель і спа-центр в альпійському гірськолижному містечку Мерібел. Обидва готелі входять до списку замороженої власності.