Фонтани Івано-Франківська. Частина перша


Перший фонтан з'явився у Станиславові у 1905 році. Він містився в арці, яка вела до пасажу Гартенбергів (1904).

 

Через поломки та протікання урочистий пуск фонтану відбувся лише через рік після відкриття пасажу. Показовим є те, що подібні технічні, фінансові та інші невдачі регулярно переслідували міські фонтани.

 

Так, в часи Першої світової війни первісток був знищений та більше не відновлювався.

 

Другий міський фонтан постав лише у 1949 році. Тоді проводилась масштабна реконструкція парку і саме його головну алею прикрасило чудо гідротехніки.

 

Спочатку це була проста кам'яна чаша, із купою каміння посередині, звідки виривались три струмені води. На сусідньому дереві повісили різнокольоровий прожектор. Сьогодні такою «світломузикою» не здивуєш, але для повоєнного міста це було улюбленим місцем відпочинку.

 

Пізніше місцеві архітектори встановили на купі каміння незвичну скульптурну композицію (у стилі «хоррор»). На кам'яній гірці лежала рибка, на який сидів хлопчик.

 

Причому не просто сидів, а розривав рибі пащу своїми рученятами. З напів розірваної пащі бив невеличкий струмінь. Як недивно, але малюки 1950‑х охоче позували на його фоні. Проте у наступному десятилітті цей фонтан зникає з міських фотографій.

 

За матеріалами report.if.ua