Європарламент закликав Зеленського не підписувати законопроєкт №5655


Європарламент у четвер, 15 червня, ухвалив резолюцію про відновлення України та вступ до НАТО. При цьому в одному з пунктів міститься заклик не підписувати законопроект №5655.

 

Про це повідомляється на сайті руху "Чесно".

 

Так, у пункті 17 йдеться: "Закликаємо президента Зеленського не підписувати проект №5655 щодо містобудівної діяльності".

 

У Міністерстві інфраструктури запевняють, що реформу впроваджують задля цифровізації процесів, боротьби з корупцією та усунення людського чинника.

 

Однак архітектурне співтовариство практично одноголосно стверджує, що проект звужує їхні права на свої твори та надає забудовникам більше інструментів змінювати проекти за власним бажанням. Петиція з вимогою ветувати проект набрала понад 42 тисячі голосів із 25 тисяч необхідних.

 

Як повідомляли НЕРУХОМІ у новинах нерухомості України, 13 грудня 2022 року Верховна Рада підтримала у другому читанні ініційований головою фракції "Слуга народу" Оленою Шуляк законопроект №5655, який фактично запускає реформування містобудівної галузі. Варто зазначити, що законопроект не прийняли б, якби не підтримка депутатів із фракції ОПЗЖ.

 

Проти законопроекту №5655 свого часу виступали Мінкульт, Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація ОТГ, антикорупційні ГО "Чесно" та ГО "Разом проти корупції", органи місцевого самоврядування. А Нацагентство із запобігання корупції знайшло у ньому корупційні ризики.

 

Попри активний опір з боку громадськості, президент Володимир Зеленський заявив, що не ветуватиме законопроект №5655 про містобудівну реформу, який викликав досить неоднозначну реакцію у суспільстві.