єОселя під 7%: з першого серпня житло за програмою зможуть придбати більше українців


Подати заявку за програмою доступного іпотечного кредитування єОселя зможуть ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи та ті, хто не мають власного житла.

 

Програма залишається доступною під 3% річних для військовослужбовців та силовиків, медиків, педагогів та науковців.

 

Відповідні зміни до Постанови КМУ №856 ухвалив на своєму засіданні Уряд сьогодні, 4 липня 2023 року.

 

Важливо: зміни набирають чинності з 1 серпня цього року. Тоді ж у мобільному додатку Дія зʼявиться технічна можливість подати заявку на участь у програмі для:

 

- ветеранів війни та членів їх сімей; учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;

- внутрішньо переміщених осіб;

- інших громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше, ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр – на кожного наступного члена сім’ї.

 

Згадані категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:

 

- фіксована річна ставка у гривні – 7%;

- перший внесок – від 20%;

- термін кредитування – до 20 років;

- придбати можна квартиру у будинку, що будується або не старшому за три роки на момент укладення договору.

 

Обрати житло, що будується, громадяни зможуть лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми.

 

У рамках єОселі допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту.

 

Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників єОселі при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.

 

Крім цього, в Умовах забезпечення Укрфінжитлом програми доступного іпотечного кредитування, що затверджені Постановою КМУ №856 від 2 серпня 2022 року є ряд наступних змін:

 

  1. збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер єОселя буде доступна  на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  2. до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  3. для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали 1 групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію відсоткової ставки за рахунок держави до рівня 3% річних;
  4. по моделях фінансування будівництва житла виключено “попередні” договори та договори, по яких не відбувається “реальний” перехід майнових прав до покупців.

 

Нагадаємо, що програма єОселя працює з жовтня 2022 року, вже видано майже 1700 кредитів на суму понад 2,3 млрд грн.  Банками-партнерами єОселі наразі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank.

 

Ще декілька банків-партнерів знаходяться на стадії інтеграції із Дією та вже скоро долучаться до реалізації програми. єОселю реалізує Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації та  ПрАТ “Укрфінжитло”.

 

Актуальна інформація щодо результатів програми систематично оновлюється на сайті за посиланням: https://ukrfinzhytlo.in.ua/analytyka/.