Домашні сонячні електростанції - як не тільки економити, але й заробляти

Мало хто знає, але така електростанція може приносити близько 40 тис. грн. в рік чистого прибутку, при цьому ще й забезпечувати потреби домогоспадартсва в електроенергії!

Мова йде про, так званий, "зелений тариф" - тариф, за який оптовий ринок зобов'язаний закуповувати електроенергію, вироблену з альтернативних джерел. Тобто, усі надлишки електроенергії, які виробляє домашня сонячна електростанція будуть гарантовано викуплені й приносутимуть прибуток.

 

Введення такого тарифу - це одна із спроб уряду заохотити населення переходити на альтернативні джерела енергії. Ціни, закупівлі такої електроенергії встановлює національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ).

 

Слід зауважити, що мова йде про дрібні сонячні чи вітрові електростанції потужність яких не перевищує 30 кВт.

 

Наразі НКРЕ встановила тариф в 561,65 коп/кВт·год (без ПДВ) для приватних домогосподарств, що виробляють електрику з енергії сонячних променів. При чому, слід звернути увагу, що мова йде про сонячні електростанції, що змонтовані на дахах та/або фасадах будинків.

 

Для вітрових електростанцій тариф становить 361,06 коп/кВт·год (без ПДВ).

 

Обидва тарифи діятимуть до 31 грудня 2019р. Опісля цієї дати вони будуть змінені.

 

Отож, що необхідно, для того щоб заробляти на "домашній" електроенергії?

 

Для початку визначитися з джерелом, яким ви плануєте генерувати електрику. Наразі, найкращим варіантом вважаються сонячні електростанції.

Вони доволі екологічні, оскільки не виробляють жодних викидів.

Доступні, на відмінну від вітру, сонце є повсюди.

Автономні - не потребують підключення до центральної електромережі (але це таки доведеться зробити, якщо ви хочете продавати свою електроенергію).

І на них відсутнє ліцензування. Поки в нашій державі немає вимог щодо обов'язково ліцензування такого джерела енергії.

 

Для встановлення такої електростанції необхідно закупити сонячні батареї. Інакше кажучи, фотоелектричні елементи, що перетворюватимуть сонячне світло в електрику. Окрім них, нам знадобляться стабілізатор напруги та інвертор - для перетворення постійного струму в змінний.

 

Взагалі існує два види сонячних батареї - кремнієві та плівкові. Перші більш простіші у виробництві, і ефективніші для побутових потреб. А тому вони поширеніші у порівнянні з плівковими. 

 

Окрім власне сонячної електростанції можна встановити акумулятори, що дозволять накопичувати надлишки та переживати нерівномірні періоди виробництва та споживання електроенергії.

 

За потужністю сонячні батареї бувають доволі різні - від 6 до 165 Вт (одна пластина) із напругою від 12 до 24 В. Щоб зрозуміти, якої саме потужності батареї вам необхідні, слід обміркувати де ви будете їх встановлювати та скільки електроенергії плануєте виробляти.

 

Зазвичай, такі батареї рекомендують встановлювати у напрямі на південь. Однак, будьте уважні, місце їх встановлення має велике значення - необхідно прорахувати все так, щоб протягом дня вони були максимальну кількість часу повернуті до сонця.

Якщо мова йде про приватне домогосподарство, то найкращими місцями для монтажу таких електростанцій буде дах або фасад будинку.

 

Вартість таких електростанцій теж доволі різноманітна. Приблизні розцінки, що пропонують у Інтернеті, такі:

- міні сонячна станція 140 Вт — від 8 645 грн;
- сонячна мережева електростанція 1 кВт — від 30 000 грн;
- мережева фотоелектростанція для генерації електроенергії 2 кВт — від 50 000 грн;
- автономна електростанція 2 кВт — від 60 000 грн.

Наприклад, електростанцій потужністю 10кВт, яка уже дозволять заробляти гроші, коштуватиме близько 400 тис. грн. Приблизний дохід від такої електростанції може становити близько 57 тис. грн. в рік.

 

Отож, як підключити "зелений тариф"?

 

Перший крок - встановлення сонячної електростанції потужністю до 30кВт, що ми уже розібрали вище.

 

Другий крок - встановка двонаправленого лічильника. Для цього необхідно звернутися до місцевого управління обленерго, і уточнити вимоги до технічних характеристик електролічильника. Купувати його саме там необов'язково, але замовити послуги повірки та опломбування - потрібно. Ця процедура займає в середньому 5-10 днів.

 

Третій крок - укладання договору. По завершенні всіх цих дій потрібно знову відправитися в місцеве обленерго і подати там заяву-повідомлення про приєднання на покупку електроенергії у власного домашнього господарства. У заяві слід вказати реквізити банківського рахунку для зарахування коштів (це обов'язково повинен бути дебетовий рахунок, відкритий в національній валюті). До нього необхідно додати:

- два примірники схеми підключення генеруючої установки;

- копії технічних паспортів і сертифікатів на все встановлене обладнання;

- копії правовстановлюючих документів на право власності житлового будинку;

- копії паспорта та свідоцтво про присвоєння ідентифікаційного податкового номера.

Результатом стане укладення договору c обленерго на покупку електроенергії за «зеленим тарифом». В середньому процедура від моменту замовлення сонячних панелей до початку продажу надлишків енергії державі займає близько двох місяців.

 

Опісля цього можна буде продавати надлишки виробленої електроенергії за тарифом, встановленим НКРЕ. Слід додати, що держава з таких доходів буде вираховувати податки (18% податку на вироблену електроенергію, 1,5% армійського податку та 1% банківського збору).

 

Загалом, середній термін окупності сонячної електростанції в Україні становить близько 6-7 років. Опісля цього періоду ви почнете заробляти "чистий" прибуток і забудете про платіжки за електроенергію.