Департамент містобудування та архітектури не погоджував новий проект реконструкції Тринітарської вулиці

Проект реконструкції вулиці Тринітарської, у самому центрі Івано-Франківська, викликав хвилю невдоволення. Місцеві архітектори в один голос заявляли – не можна всі вулиці міста «штампувати під один профіль». Тепер слово взяв відділ з питань охорони культурної спадщини. Як виявилося, оприлюднений проект реконструкції виконаний без погодження з департаментом містобудування та архітектури.

Днями, департамент житлової, комунальної політики та благоустрою презентував список доріг і вулиць, які капітально відремонтують у 2017 році. Таких об'єктів буде 17. Серед них - комплексна реконструкція двох центральних вулиць, Тринітарська та Станіславська, на які відведено, відповідно, 400 тис грн і 500 тис грн.

 

 

 

Реакція франківців не забарилася - громадськість з обуренням прийняла проект вуличної реконструкції, ще й в історичному центрі міста. Згодом, своє «ні» висловили і місцеві архітектури.

 

Тепер слово взяв департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини. Зокрема, на сайті відомства з’явилася заява Володимир Ідака, начальника відділу з питань охорони культурної спадщини. Проект візуалізації він називає «ефективними картинками», які втім не є робочою проектною документацією, і тим більше не погоджувалися я з департаментом містобудування, архітектури та культурної спадщини.

 

Текст заявив подано нижче.

 

Тринітарська: «ефектні картинки» ще не є робочою проектною документацією - Володимир Ідак

 

В засобах масової інформації час від часу з’являються захоплюючі сюжети з ефектними картинками-візуалізаціями на тему «яким чудесним можна зробити наше місто».

 

Сюжет розгортається приблизно за таким сценарієм: обов’язковий фон блакитного неба з легкою хмарністю, чітко підкреслені пішохідні доріжки з дітьми і безтурботними мамами з дитячими візками, зелені газони з квітами чи кущами, обставлені лавками, світильниками, урнами, тощо. Різнокольорові дитячі майданчики захоплюють розмаїттям атракціонів. При потребі й автомобільне шосе з відповідною розміткою і розкішними автомобілями. На узбіччях буйна зелень. Залежно від мети такої картинки, сюжет може бути обмеженим територією благоустрою, а може бути увінчаним якимось архітектурним об’єктом. І все це в залежності від обсягів бібліотеки відповідної комп’ютерної програми. Щоб виготовити такий матеріал не потрібно великих зусиль та знань - благо, на це є зараз можливості цифрових технологій з відповідними програмними продуктами.

 

І посипались, як з «рогу достатку» планувальні пропозиції з реконструкції міських територій та об’єктів, будівництво нових споруд, тощо. А от чи це все можливе для реального виконання і чи враховані при цьому безліч інженерних аспектів, чи дотримуються при цьому державні будівельні норми і законодавство!? Велике питання!

 

З опублікованих матеріалів в засобах масової інформації стало відомо зокрема про проект реконструкції вул. Тринітарської. Все би нічого, але ж виявляється, що згідно з цими матеріалами планується проводити вже реальну реконструкцію!

 

Варто нагадати - місто Івано-Франківськ внесено до списку історичних міст України. Це зобов’язує всі суб’єкти господарювання дотримуватись визначеного порядку в межах історичного ареалу міста у відповідності з Законом України «Про охорону культурної спадщини».

 

Вулиця Тринітарська одна з історично зформованих вулиць навколо центральної ринкової площі і є характерною історичною складовою планувальної структури міста. При цьому її характер визначають не тільки забудова, але й аутентичні елементи благоустрою – елементи мощення, бордюрний камінь, металеві люки інженерних комунікацій, тощо. Все це формує історичне середовище і є особливо цінним спадком міської громади, тож потребує збереження і захисту.

 

Оприлюднений же проект реконструкції виконаний без погодження з департаментом містобудування, архітектури та культурної спадщини. Навіть поверхневе ознайомлення з матеріалами візуалізації вказує на його низький рівень професійного виконання, на незнання предмету інженерного і архітектурного проектування. Проектом запропоновано ряд суперечливих , та навіть неприйнятних рішень. Такий підхід до вирішення архітектурних і планувальних питань на сьогодні, на жаль, є не одиничним випадком. У ЗМІ та соціальних мережах своє обурення з цього приводу виказують фахівців, громадські діячі та небайдужі мешканці.

 

Варто зазначити, що представлені візуальні матеріали ще не є робочою проектною документацією, погодженою і затвердженою в установленому порядку.

 

В жодному разі не забороняє будь-кому пропонувати будь-що! Але проекти обов’язково повинно проходити через розгляд відповідних кваліфікаційних служб міста, зокрема - нашого департаменту, архітектурно-містобудівної ради, та виноситися на громадське обговорення.

 

Департамент завжди відкритий для конструктивної співпраці. Тож для більш ефективної роботи, пропонуємо подібні проекти виносити заздалегідь на попереднє міжвідомче обговорення для погодження позицій по них ще на рівні передпроектних рішень.

 

Такий підхід дозволить раціоналізувати роботу, знизити ризики виникнення напружень міської спільноти та дозволить підняти імідж міської влади.

 

Володимир Ідак, начальник відділу з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради