Демонтувати, передати чи розділити: що буде з приміщенням колишньої школи-інтернату у Надвірній


Демонтувати, передати чи розділити. Уже не один місяць між Надвірнянською міською радою та Івано-Франківською обласною радою триває палка «суперечка» щодо приміщення колишньої школи-інтернату на вулиці Української Армії, 7 у Надвірній. 

 

Наразі тут навчається понад пів тисячі дітей із двох закладів освіти: гімназії №1 та ліцею №4. Загальна площа інтернату становить понад 7 тисяч квадратних метрів. Плюс, ще понад 6 гектарів займає земельна ділянка, інформує РАІ.

 

Починаючи з 2020-го року, на неодноразові звернення як в усних так і письмових формах, каже міський голова Зіновій Андрійович, громада отримувала відмову, а то й взагалі не отримувала відповідь. Тому, зізнається чиновник, відверто здивувався, коли під час однієї із сесій обласної ради було винесено проєкт-рішення стосовно майбутнього цього приміщення. Не менше здивував, зазначає голова Надвірнянської громади, й 2-й проєкт рішення.

 

Втім комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна, ці проєкти-рішення пояснили тим, що одне з приміщень теперішнього ліцею не використовується понад 25 років і перебуває в аварійному стані.

 

Натомість міський голова Надвірної зазначив, що будівлю можна врятувати і використовувати за призначенням. А тому виступив проти її демонтажу, в чому знайшов підтримку й серед деяких депутатів.

 

Відтак, голова обласної ради це рішення пояснив так:

“Ми думали це приміщення демонтувати. Мер міста сказав, що воно не є аварійним і підлягає експлуатації, ремонту, і навіть прозвучали пропозиції депутатів, які виступали із фракцій “Слуга народу” і “Європейська солідарність”, передати це приміщення, відділивши 30 сотих, якщо таке майно приймуть. Громада міста тоді покаже, як може газдувати. Тоді можемо й приступити до передачі всього комплексу.”

У відповідь, Надвірнянська громада уже погодилась прийняти це приміщення. Крім того, під час 22-ї сесії від території цього освітнього комплексу, Обласна рада хотіла відділити 1,7 га землі. Не підтримала та навіть заперечила цьому поділу землі, депутатка обласної ради Надія Левконович. Також деякі депутати, зазначили, що не розуміють, для чого ділити землю цієї ділянки, якщо облрада не планує змінювати статус чи цільове призначення.

 

Побувавши на території колишнього інтернату, бачимо як насправді виглядає земельна ділянка 1,7 га про яку наразі йдеться.

 

Відтак, почувши думку окремих депутатів про недоцільність розділення цієї землі, голова облради запропонував зняти це питання з розгляду. Обґрунтував його чиновник тим, що начебто “питання технічне, але хтось із нього хоче зробити політичне”.

 

Дане звинувачення, каже голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович, є нічим іншим, як маніпуляція зі сторони керівництва облради.

 

До слова, Надвірнянська громада готова підтримати будівництво спорткомплексу, незалежно від того чи буде земельна ділянка розділена чи ні. Втім не дозволить будівництво будь-якого іншого об’єкта.