Чи вигідно брати кредит у забудівника?

Що робити, коли потрібне житло, а грошей катма? Взяти цю суму в банку чи квартиру з розтермінуванням у самого забудівника?Здається, з банком все і так ясно, береш певну суму – повертаєш в декілька раз більше. Чи не так само вийде і з компанією? Побудовано в Івано-Франківську вирішила переглянути всі можливі варіанти розтермінування від забудівників.

Розтермінування без відсотків

Термін – максимум 1,5 року. Кожного місяця клієнт повинен викласти солідну суму грошей. Вся «сіль» у тому, що так званий «кредит» надається на період будівництва і повинен бути сплаченим до введення об’єкта в експлуатацію.

Розтермінування на короткий період

Термін такого кредиту дещо довший – 2-3 роки(від початку будівництва, введення в експлуатацію та, в середньому, рік після цього). Але тут забудівник визначає від 0 до 10-15% річних. Наприклад, покупець платить 10% першого внеску, потім 10 % під час будівництва та 15 % річних – після. І як у випадку з першим кредитом, тут так само потрібно сплачувати щомісячно «кругленьку» суму.
Кредит від забудовника.

Таке розтермінування триватиме близько 15 років. Процентна ставка становить 10%. Та основна проблема у тому, що покупець у декілька разів переплачує вартість квартири. Тим не менш, є люди які користуються таким «благом» і не бояться довгих років «безсонних ночей».

Знижка

Всі без винятку люблять це слово. Інколи, саме знижка стає вирішальним фактором у виборі житла. Слід врахувати, що вона надається тільки один раз, і передбачає повну або часткову передоплату. Така практика достатньо поширена серед забудівників. Покупцю фірма пропонує 10 % знижки при 100 % оплаті вартості. Або 5% при 50 % передоплати.

Акредетив

Його суть зводиться не до перерахування грошей безпосередньо будівничій компанії, а їх перекладу на акредитивний рахунок у банку. В такому разі, якщо забудівник не виконає своєї частини договору, клієнт забирає свої гроші з нарахованими відсотками на суму вкладу. Мінус такого кредиту – у низькому відсотку депозиту.

Запам’ятайте, перш за все компанія турбується про власну вигоду. Тому всі витрати та ризик входять у вартість нерухомості.У деяких випадках, клієнт навіть не здогадується про суми переплат. Покупець не отримає документів на право власності до того періоду, поки не оплатить 100 % вартості житла. У разі не сплати чергового платежу – нараховується пеня. Якщо виявляється неспроможність виплатити всю суму – договір розривається. Окрім того, сплачується штраф в розмірі 10-20% внесених раніше коштів.

Будьте уважними у виборі забудівника та залишайтеся з нами.