Оренда житла: яка ситуація в Івано-Франківську


Від 30% і вище. Саме на стільки, від початку повномасштабного вторгнення Росії, зросла вартість оренди житла в Івано-Франківську.

 

Найбільші зміни стали відчутними при оплаті за квартири бізнес та преміум класів. Адже, часто їх орендують на короткий термін — відповідно ціна вища. Щодо житла економ і комфорт класів — то їх здорожчання пов'язане з тим, що власники здають помешкання у доларах.

 

Як повідомляє засновник і керівник рієлторської компанії “Квадратний метр” Олександр Лахтіонов, в Івано-Франківську серйозний дефіцит пропозицій вільного житла. На одну вільну квартиру претендує 500 потенційних орендарів.

 

Якщо оперувати цифрами, то, станом на сьогодні, картин цін по сегментам наступна:

- економ - до 5000₴

- комфорт - 5000 - 9000₴

- бізнес - 9000 - 20500₴

- преміум - 18000 - 48000₴.

 

Для порівняння за попередні місяці ці ж самі квартири вартували:

- економ - до 4000₴

- комфорт - 4000 - 8000₴

- бізнес - 8000 - 17000₴

- преміум - 17000 - 30000₴

 

Через гостру потребу житла вибірка стала менш примхливою, а процес винайму скоротився до лаконічного "так/ні", без традиційного "та ми ще подивимось, подумаємо". Кімнатність перестала бути пріорітетом. Основне - кількість спальних місць, адже люди мігрують у місто гуртуючись сім'ями, каже Лахтіонов.

 

Відповідно, попит на житло з 2-ома спальними місцями складає 18% від загального запиту, від 3-ох до 5-ти - 43%, а більше 5ти - 39%.

 

"У русі" всі види нерухомості: від квартир у новобудовах до невеличких дач у передмісті - все у шаленому попиті. Але й з таким діапозоном житла катастрофічно не вистачає. Адже ринок пропозицій у кількості 10 000 штук, жодним чином не може закрити таку кількість запитів. Та ми не здаємось. У першу чергу, залучили до заселення квартири які були на продаж. Далі - всі можливі варіанти житла в області: починаючи від квартир в райцентрах і аж до пустих будинків в селах. Частину запитів закриваємо підселенням у квартири небайдужих громадян. Також самі люди поселяють до себе своїх родичів, друзів, знайомих. Тим, хто не має змоги оплатити житло - координуємо на відповідні центри, які опікуються теж цим питанням.

 

Щодо власників житла, також є цікава тенденція. Є умовний поділ на три категорії. Перші поселяють людей безкоштовно, другі здають за ту ж ціну що й до війни. І треті, які підняли ціни до рівня Львова-Києва-Харкова.