Заробіток на нерухомості: яке житло купувати


Щоб зберегти гроші, найкраще інвестувати в ринок нерухомості. Йдеться зокрема про квартири на первинному ринку.

 

За 10 років таке житло не втратить ні в ціні, ні в якості, розповів Gazeta.ua керівник професійного клубу забудовників Руслан Земляний.

 

"Житло найвигідніше купувати на стадії будівництва. На початкових етапах забудовники завжди пропонують нижчу ціну. Можна зекономити 15-20% від реальної вартості квартири. Також ціна залежить від компанії, об'єктів, локації та конкуренції. Водночас важливим є фактор надійності компанії. Щоб не втратити гроші, ретельно перевіряйте забудовників", - каже експерт.

 

За його словами, увагу треба звертати на показник ліквідності - скільки часу знадобиться власнику майна, щоб продати житло і повернути свої гроші.

 

"На вторинному ринку за останні роки ліквідність нерухомості суттєво знизилась. Щоб вигідно продати квартиру, знадобиться від 3 до 6 місяців. Якщо збути житло треба у більш стислі терміни, доведеться зменшувати ціну. Ризикуєте втратити частину грошей", - пояснює Руслан Земляний.

 

Щоб заробити, люди або продають житло, або здають його в оренду.

 

"Купити нерухомість і зберігати її до моменту поки виростуть діти - не вигідно. Тоді просто втратите свої гроші. Не варто забувати, що комунальні тарифи постійно зростають, а податкова політика змінюється", - каже експерт.