Олександр Кулик: "Вимоги Фонду - це надійність, стабільний фінансовий стан, якість будівництва та своєчасність введення будинку до експлуатації"

Проблема житла в Україні завжди є актуальною.  У нашому міста є установа, яка покликана вирішувати цю проблему шляхом державних житлових програм.

Олександр Миколайович Кулик, директор Івано-Франківського регіонального управління Держмолодьжитла, в інтерв’ю журналу «Місто» розповів про діяльність установи та житлові програми, які реалізуються в області, в тому числі й для учасників АТО. Також він наголосив на житлових об’єктах, в яких можна придбати житло молодим сім’ям за житловими програмами.   

 

- Пане Олександре, розкажіть кілька слів про Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву в Івано-Франківській області.

 

Івано-Франківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» створене у 1999 році з метою реалізації державної молодіжної політики в частині розв'язання житлової проблеми шляхом створення сприятливих умов для розвитку молодіжного будівництва, удосконалення механізмів придбання житла і забезпечення на цій основі подальшого розвитку системи іпотечного житлового кредитування.

 

Основним завданням регіонального управління Фонду є виконання Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012р. № 967, яка є пріоритетною у діяльності Фонду, та інших програм, виконання яких покладено на регіональне управління.

 

- Скількох громадян в Івано-Франківській області забезпечено житлом через житлові програми?

 

З початку створення управління Фонду в Івано-Франківській області шляхом різних житлових програм 1335 сімей та одиноких молодих громадян покращили свої житлові умови, придбавши квартири чи навіть збудувавши власне житло.

 

- Розкажіть детальніше, як сьогодні молодій сім’ї за допомогою програм, які реалізовуються Фондом, можна вирішити житлову проблему.

 

Починаючи з 2004 року і до сьогодні Фонд сплачує сім’ям, які отримали кредити на придбання житла у комерційних банках, частину відсотків, нарахованих банком, а також сам надає пільгові довготермінові кредити на будівництво (придбання) житла.

 

Зокрема, діє Регіональна програма розвитку молодіжного житлового будівництва в Івано-Франківській області на 2013-2017 роки. Відповідно до її умов, молоді сім’ї віком до 35 років, які потребують покращення житлових умов та мають достатню платоспроможність, є кандидатами на отримання житла у кредит з пільговими умовами. До прикладу, сім’я, яка не має дітей, сплачує 3% річних до народження дитини, сім’я, яка має 1 дитину, сплачує кредит без відсотків та сім’ї, які мають 2-3 і більше дітей, повертають до бюджету протягом 30 років 75-50% від суми отриманого кредиту, залежно від кількості дітей.

 

- Відмінні умови. Значить, будь-яка сім’я, яка відповідає вимогам програми, може отримати такий вигідний кредит?

 

Кандидатами на отримання є усі молоді сім’ї чи одинокі молоді громадяни, які відповідають вимогам. Проте для того, щоб забезпечити усі сім’ї власним житлом власним житлом, необхідні мільярди гривень для надання кредитів. Програмою ж передбачається фінансування у межах 2-3 млн. гривень щорічно, а це 5-7 кредитів.

 

Тому у минулому році за ініціативи ГО «Спілка учасників АТО» та безпосередньо її керівника Андрія Долика, за підтримки голови обласної ради Олександра Сича та голови облдержадміністрації Олега Гончарука було втричі збільшено фінансування та внесено зміни до Програми, якими передбачене переважаюче право на отримання пільгових кредитів для молодих сімей та одиноких громадян з числа учасників АТО.

 

- Ви сказали, що фінансування збільшено втричі і спрямоване для учасників АТО. Розкажіть, будь ласка, про конкретні цифри за минулий рік і про плани у поточному році.

 

На реалізацію заходів Обласної програми у 2016 році за рахунок коштів обласного бюджету було виділено 7,5 млн. гривень. З них на надання кредитів сім`ям учасників антитерористичної операції використано 4,6 млн. гривень, за які надано 11 пільгових довготермінових кредитів та придбано 740,6 м2 житла.

 

Також 7 молодим сім`ям надано кредити для придбання житла на суму 2,9 млн. гривень загальною вартістю житла 4,4 млн. гривень та загальною площею 432,20 м2.

 

Таким чином, за підсумками минулого року надано 18 пільгових кредитів та придбано 1176,80 м2 житла загальною вартістю 11,4 млн. гривень.

 

Що ж до планів на 2017 рік, то за передбачені в обласному бюджеті кошти в обсязі 9 млн. гривень плануємо видати 21-24 пільгові кредити та придбати 1,4 тис м2 для молодих сімей з числа учасників АТО.

 

-Пане Олександре, розкажіть кілька слів про вимоги до житла, яке залучають до участі у програмах Держмолодьжитла.

 

Першочерговою вимогою є те, що житловий об’єкт має бути акредитований Держмолодьжитлом. Тобто, окрім того, що до участі у програмі допускається  з високим ступенем будівельної готовності, забудовник повинен подати значний пакет документів, щоб довести, що має змогу за власні кошти добудувати об’єкт, що житло будують відповідно до норм , а також гарантувати обумовлений термін введення в експлуатацію.

 

-Чи фірма, яка будує, до прикладу, 10 будинків у різних частинах міста, акредитована у Фонді і пропонує усі 10 будинків для участі у програмі?

 

Вимога Фонду – акредитація конкретного житлового будинку чи кількох споруд у межах однієї адреси. Тобто, акредитується конкретний будинок чи кілька секцій, під’їздів, черг, а не фірма-забудовник.

 

-А які житлові об’єкти сьогодні акредитовані у Фонді?  

 

Починаючи з 1999 р., будівельних компаній, які пропонували свої об’єкти для кредитування, було десь понад двадцять. Сьогодні у зв’язку з обмеженістю фінансування акредитовані 2 житлові об’єкти, в яких запропоновані 8 будинків. Ідеться про 5 будинків у мікрорайоні «Паркова алея» будівельної компанії «Благо» та про 3 будинки по вулиці Національної Гвардії, які будує ТОВ «МЖК Експрес-24».

 

-Чому саме вони акредитовані?

 

Серед важливих вимог Фонду, які ставляться до забудовника, є його надійність, стабільний фінансовий стан, якість будівництва та своєчасність введення будинку до експлуатації. З ТОВ «МЖК Експрес-24» протягом 18-річної співпраці у нас не виникало проблем: будинки своєчасно вводили в експлуатацію та молоді сім’ї в обумовлений термін переселялися у власне житло. Співпраця з будівельною компанією «Благо» теж є тривалою – більш як 6 років. Також, за увесь час забудовник жодного разу не порушив умов договору про співпрацю і, що найголовніше, завжди своєчасно вводить будинки «Паркової алеї» до експлуатації.

 

-А чи ви, якби мали таку можливість, придбали б собі квартиру у таких об’єктах, які пропонуєте своїм позичальникам?

 

Безперечно, причому, при можливості, відразу в обох: і на вул. Національної Гвардії, і в «Парковій Алеї». Тому, що одна квартира знаходилась би у центральній частині міста, недалеко від міського парку й озера, а інша – у доволі затишному мікрорайоні на березі річки з прекрасним невеличким парком. І один об’єкт, і інший -  це так зване «місто в місті», де уже частково є і ще планують збудувати усе необхідне для життя. Адже, напевно, знаєте, що планується (а на вул. Національної Гвардії уже розпочали) будівництво дитячих садочків, відпочинково-рекреаційних зон, спортивних майданчиків. У «Парковій Алеї» планують побудувати торговий центр та усе , що необхідно сучасній молодій людині й молодій сім’ї для повноцінного життя. Думаю, зайве говорити про те, що пропоновані квартири – покращеного планування та можуть задовольнити потреби навіть дуже вимогливих позичальників, при цьому враховуючи їхні фінансові можливості.