Депутати пропонують нові механізми вирішення проблеми довгобудів

Кілька депутатів Верховної Ради пропонують запровадити на законодавчому рівні кілька правових механізмів для розв’язання проблеми тривалого будівництва багатоквартирних житлових об’єктів.

Відповідні ініціативи містяться в законопроекті “Про захист прав інвесторів житлового будівництва та врегулювання зобов’язань щодо довгобудів” (№6033) авторства Анатолія Денисенка (позафракційний), Сергія Фаєрмарка (фракція “Народний фронт”) та Олени Бабак (фракція “Самопоміч”), пише Finance.ua.

 

“Основною метою законопроекту є створення ефективного та дієвого механізму захисту прав і законних інтересів осіб, кошти яких були прямо чи опосередковано залучені у будівництво багатоквартирних житлових будинків, що мають ознаки довгобудів, завершення будівництва таких об’єктів та забезпечення ефективної процедури врегулювання зобов’язань перед такими особами”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

 

Документ передбачає введення механізму створення виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад по кожному довгобуду спеціальної тимчасової комісії.

 

Спецкомісія може вибрати один з трьох шляхів вирішення проблеми: передати права на довгобуд житлово-будівельному кооперативу, створеного власниками майнових прав, віддати права та обов’язки щодо довгобуду на конкурсного замовника, або шляхом продажу довгобуду з відкритих торгів.

 

Врегулювання зобов’язань шляхом переведення прав і обов’язків щодо довгобуду на конкурсного замовника може бути здійснено у випадку, якщо житлово-будівельний кооператив не був створений у визначені законодавством терміни.

 

У свою чергу, продаж довгобуду з відкритих торгів може відбутися тільки в разі визнання конкурсу з відбору замовників таким, що не відбувся.