В Україні набирає обертів нова схема з відбирання квартир

В Україні активізувалися квартирні шахраї. Як кажуть юристи, після прийняття «закону Савченко» і реформування міліції випадки шахрайських дій з нерухомістю почастішали. Позначається також і загальне зниження рівня життя громадян - як це не цинічно звучить, кожен зараз заробляє як може.

Найпоширенішими схемами юристи називають угоди авансування проблемної нерухомості, повторні здачі об'єктів в оренду, продаж за підробленими дорученнями, пише UBR.ua

 

Наприклад, власник продає заставну квартиру, отримує від покупця завдаток в розмірі 5-10% від вартості квартири на «вирішення питання з кредиторами», і пропадає, або не знімає обмежень і не віддає аванс.

 

«Буває, що покупцеві продають чисту нерухомість, на яку через тиждень кредитори продавця накладають арешт через зняття банківської іпотеки по заочному рішенню суду», - розповів адвокат юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Андрій Павлишин.

 

Не варто розслаблятися не тільки власникам «вторинки», а й власникам щойно куплених квартир в новобудовах. До того ж, як правило, шахраї більш кваліфіковані, коли справа стосується переоформлення житла на підставного власника. Наприклад, тільки за цей рік зафіксовано вже десятки випадків, коли зловмисники незаконно (з підробкою документів) оформляли на себе квартири в нових будинках і цілком вдало їх перепродавали нічого не підозрюючим «клієнтам».

 

«Найчастіше, в тільки введеному в експлуатацію будинку близько 20% нових власників тягнуть з оформленням прав власності. Можливо, не можуть знайти часу, або просто не хочуть світитися - цим і користуються аферисти », - розповів консультант з нерухомості Іван Кудояр.

 

Для українців з проблемними квартирами придумали нову схему

Схема виглядає приблизно так: зловмисники знаходять порожню квартиру, підбирають ключі, підробляють документи, роблять паспорт з даними реального власника, але іншою фотографією, оформляють на себе квартиру і продають її за заниженою вартістю. У випадку з новобудовами, первинні документи оформити легше, а підпис і печатку підробити і зовсім простіше простого. Часто в зв'язці з шахраями працюють і нечисті на руки нотаріуси, що ще більше полегшує їм роботу.

 

«Зараз можуть вашу квартиру продати рази два-три і без вашого відома. Іноді навіть підв'язують продаж квартир через біржу », - зазначив юридичний радник адвокатського і ріелторського об'єднання України В'ячеслав Гончаров.

 

Деякі аферисти і зовсім умудряються привести до нотаріуса на оформлення довіреності на продаж нерухомості людину, схожу на реального власника, і з оригіналом його паспорта.

 

Такий «довіритель» ставить в довіреності свій підпис, підробляючи підпис справжнього власника. При оформленні угоди купівлі-продажу інший нотаріус не звертає увагу на оригінальність підпису. У підсумку нерухомість таки переходить до покупця, але через тиждень після операції за заявою первинного власника порушується кримінальна справа і накладається арешт на цю нерухомість. Згодом угода купівлі-продажу визнається судом незаконним, нерухомість повертають власнику, підпис якого підробили, а покупець отримує право стягнення сплачених за квартиру коштів з довіреної особи, яким може виявитися сільський безробітний алкоголік.

 

Повторна здача в оренду - і зовсім класика жанру. Шахраї знімають на місяць квартиру, при цьому намагаються домовитися з власником про відсутність гарантійного платежу. Згодом квартира перездає декільком іншим орендарям, які вносять тільки невелику заставу або оплачують перший і останній місяць оренди.

 

«У підсумку, виходить наварити ще дві-три вартості місячної оренди. Проблеми у орендарів з'являються нескоро - по закінченню проплаченого місяці, що дозволяє організаторам схеми замести сліди », - зазначив Андрій Павлишин.

 

У сегменті орендної нерухомості найпоширенішою схемою наступна: уявний ріелтор знімає квартиру, припустимо, за 400 грн на добу і показує її реальним клієнтам, які готові укласти контракт на рік. Потім шахрай бере у клієнтів місячний заставу і каже, що ключі віддасть на наступний день. І благополучно зникає.

  

«Суть схеми: уявний ріелтор зняв квартиру у господаря або в іншого ріелтора і« офіційно» здав іншим людям, отримавши плату за місяць. Потім повертає господареві ключі, а сім-карту з номером телефону викидає. Відповідно, лже-ріелтор заробив місячну орендну плату. А клієнти залишилися без грошей і квартири », - розповів  В'ячеслав Гончаров.

 

Шахраїв в таких випадках знайти вже практично неможливо. Для того, щоб не потрапити в їх мережі, потрібно бути особливо пильними, залучати юристів або самостійно переглядати державні реєстри, а також намагатися не купувати / орендувати нерухомість у представника власника.

 

Як каже Іван Кудояр, повернути квартиру все-таки можна, але для цього знадобитися йти в суд, витрачати час і гроші. Але якщо шахрай встиг «продати» вашу нерухомість одному або декільком покупцям, то останні співвідношення ціни і якості вже скоріше за все не побачать, як, власне, і купленої у аферистів нерухомості.

 

Не дивно, що в зоні підвищеного ризику знаходяться саме квартири - це найбільш ліквідний товар на ринку нерухомості. При цьому, чим «соціальнішим» житло, чим менше його вартість, тим охочіше його задіють в шахрайських схемах.

 

«Це пояснюється тим, що покупці зазвичай не привертають до таких оборудок юристів і самі досить погано розуміють юридичні тонкощі, а більше вірять на слово», - пояснив Павлишин.