У Верховній Раді планують видавати дозволи на будівництво по-новому

Група народних депутатів спільно з Держархбудінспекцією, Міністерством регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства пропонують внести зміни до діючого містобудівного законодавства. Вони переконані, що це зменшить кількість проблемних будівництв.

Відповідний законопроект за номером №4733-1 зареєстрований в Верховній Раді України.

Про це повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час круглого столу «Децентралізація сфери містобудування у контексті системних реформ».

За його словами, діюче законодавство ділить об’єкти будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності та встановлює різний порядок оформлення дозвільної документації: декларативний або дозвільний.

«Це створює простір для зловживань та будівельних афер з боку недобросовісних забудівників, - відзначив Олексій Кудрявцев. - Органи держархбудконтролю перевіряють декларативні документи лише на повноту даних. Недобросовісні забудовники користуються декларативним принципом та вносять у документи недостовірні дані. Під виглядом ІІІ категорії складності часто зводять величезні житлові комплекси. Як результат відсутність там прибудинкової території, паркомісць, пандусів, протипожежних під’їздів, сумнівна якість будівельних матеріалів. Тисячі інвесторів стають заручниками будівельних аферистів, залишаючись без житла і без грошей». 

Народний Депутат України Дмитро Андрієвський наголосив, що законопроект розповсюджує на сферу держархбудконтролю європейський досвід.

«Сьогодні слід шукати баланс між дерегуляцією бізнесу та питаннями контролю й відповідальності органів державної влади і місцевого самоврядування, - переконаний Дмитро Андрієвський. -  У законопроекті ми відходимо від категорійності будівництва та оцінюємо об’єкт за класами наслідків: незначний, середній та значний. Причому, для будівництва обєктів незначного класу наслідків пропонується запровадити заявний дозвільний принцип шляхом подання повідомлення. Він охопить 81% усіх будівництв в країні».

Співавтор законопроекту №4733-1 народний депутат України Геннадій Кривошея підкреслив, що законодавчі зміни до містобудівного законодавства усунуть корупційні ризики.

«Заміна п’яти категорій складності трьома класами наслідків допоможе місцевій владі ефективно працювати. Тобто ми даємо на місця інструмент впливу на сферу містобудування. Одночасно спрощуємо дозвільний процес для простих людей, які будують приватне житло. Також даємо гарантії громадянам, які вкладають свої кошти в багатоповерхову забудову і сьогодні часто стають заручниками безвідповідальних забудовників», - каже нардеп.

Чиновники обіцяють, що отримання дозволу не створить ніякого додаткового навантаження на забудовника: пакет документів для початку будівництва на підставі декларації чи дозволу середнього класу наслідків – ідентичний.

Законодавчі зміни також передбачають ще більше спрощення дозвільної системи для будівництв незначного класу наслідків. Забудовник подаватиме лише повідомлення та зможе приступати до будівництва наступного дня після його направлення.  Таким чином автоматично буде скасована й процедура повернення документів на доопрацювання.

«В результаті змін, які пропонує законопроект, ми знімемо зайву зарегульованість галузі у вигляді категорій складності будівництва, спростимо дозвільну систему для 80% забудов, дамо громадам механізм виявлення будівельних аферистів ще на стадії оформлення дозволів, зменшимо кількість незаконних будівництв та знизимо градус соціальної напруги. Сподіваюсь, народні депутати підтримають законопроект і позитивний ефект від комплексних реформ у сфері містобудування відчує кожен громадянин», - підсумував Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев