Як івано-франківські забудовники уникають сплати штрафів, які накладає міське управління з питань Держархбудконтролю

Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) в Івано-Франківську міська рада створила у березні 2016 року. До його повноважень належить не лише видавати дозволи на виконання будівельних робіт, а й проводити перевірки в ході будівництва та штрафувати за правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Та на практиці забудовники добровільно сплачують до бюджету лише п’яту частину від накладених штрафів.

Як івано-франківські забудовники уникають сплати штрафів, які накладає міське управління з питань Держархбудконтролю, а відтак і узаконюють неправомірне будівництво, досліджували аналітики "Антикорупційної платформи".

 

У відповідь на інформаційний запит Управління надало інформацію про проведені перевірки та штрафи, накладені на недобросовісних забудовників у 2017 році.

 

Так, минулого року івано-франківське управління з питань ДАБК здійснило 151 позапланову перевірку на дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності при здійсненні підготовчих та будівельних робіт.

 

За результатами проведених позапланових перевірок посадовими особами Управління винесено 74 постанови на загальну суму 1 515 072 грн. З них добровільно сплачено до міського бюджету лише 292 086 грн, тобто п’яту частину від накладених штрафів.

 

У органи державної виконавчої служби передано 124 886 грн, а забудовники оскаржили в судах штрафи на суму 1 098 100 грн.

 

Найбільший штраф розміром 623 080 грн був накладений у липні минулого року на ПП "Прикарпаття і К". Підприємство вирило котлован біля адміністративного корпусу Івано-Франківської обласної організації ТСО по вулиці Мазепи, 144 без дозволу на виконання будівельних робіт.

 

Також управління з питань ДАБК винесло припис про зупинення будівельних робіт. Однак підприємство оскаржило штраф в Івано-Франківському міському суді, який скасував приписи про накладення штрафу та про призупинення робіт.

 

Також по 151 560 грн штрафу накладено на ТОВ "Шерембуд" та ТОВ "Творча майстерня Архітрав". "Шерембуд" отримало штраф за здійснення господарської діяльності без відповідної ліцензії і оскаржило припис управління з питань ДАБК в суді. А ТОВ "Творча майстерня Архітрав" розробило проект на будівництво гуртожитку по вулиці Богдана Хмельницького, який замовило ТОВ "Шерембуд", з порушенням будівельних норм. Однак обидва підприємства штрафи не сплатили, бо справи перебувають на розгляді в суді.

  

Так само приписи управління з питань ДАБК оскаржило у суді ТОВ "Альфабуд", яке двічі не допустило інспекторів на об’єкт будівництва по Незалежності, 130 і не представило дозвільну документацію на проведення будівельних робіт, за що отримало два штрафи на загальну суму 75 780 грн. Однак чи сплатить підприємство штраф, вирішить суд.

 

У списку порушників можна знайти кілька відомих забудовників, які спричинили чимало галасу в Івано-Франківську і вже прославилися веденням будівельних робіт без відповідних дозволів.

 

До прикладу, минулого року у готелі "Дністер" по вулиці Січових Стрільців, 12, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, зняли дах без дозвільної документації.

 

За реставрацію готелю два роки тому взявся відомий в місті готельєр, фактичний власник фірми "Надія" Мирослав Бойко. Втім, він отримав дозволи лише на реставрацію фасадів. За документами роботи проводить співзасновиця фірми "Надія" підприємець Надія Левшакова. 

 

Після розголосу у ЗМІ на самовільну заміну даху відреагували і в міському управлінні з питань ДАБК – оштрафували "реставраторів" на 25 500 грн. Згодом за неприведення даху до попереднього стану представники фірми "Надія" отримали ще 6800 грн штрафу. Проте реставраційні роботи продовжуються надалі.

 

Виходить, що за порушення будівельних норм не достатньо накласти штраф на недобросовісного забудовника. Найважче захистити штрафні санкції у судах, що міському управлінню з питань ДАБК вдається вкрай важко.

  

За два роки діяльності працівникам управління не вдалося зупинити жодного скандального будівництва.

 

Більше того, франківські підприємці вже давно винайшли методи, як узаконювати будівництво пост-фактум. І незалежно від того, штрафують їх чи не штрафують, законно ведуть забудову чи не дуже, рано чи пізно воно стане законним.