Мінрегон запровадив електронну декларацію про готовність об'єкта до експлуатації

Завдяки децентралізації в системі держархбудконтролю формуються чіткі і прозорі правила як для місцевого самоврядування, так і учасників будівельної галузі. Функції ДАБІ вже самостійно здійснюють 87 населених пункти України, зокрема, 21 обласне місто.

Про це на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба міністерства. 

 

«Ми чітко йдемо шляхом передачі повноважень і регулювання в сфері ДАБІ на місцевий рівень. Ця функція на місцях повинна працювати як сервіс. Наша мета - побудувати систему управління, яка повинна наблизити місцеве самоврядування до інвестора, що в свою чергу прискорить реалізацію масштабних інфраструктурних проектів та розвиток регіону », - зазначив Геннадій Зубко.

 

За його словами, тільки два міста до цих пір не хочуть брати на себе додаткову відповідальність в цій сфері: Полтава і Хмельницький.

 

Геннадій Зубко повідомив, що вже впроваджено електронну взаємодію між реєстрами ДАБІ та Мін'юсту.

 

«Завдяки електронної взаємодії між реєстрами та впровадження е-декларації про готовність об'єкта до експлуатації громадяни зможуть оформлювати право власності на нерухомість в електронному форматі. Відтепер при оформленні прав власності від громадянина не будуть вимагати надавати державному реєстратору документи про прийняття об'єкта в експлуатацію в паперовому вигляді », - підкреслив він.