У ДАБІ кажуть,що процедура отримання дозвільних документів на будівництво спростилась

Держархбудінспекція продовжить розробку та реалізацію ефективних механізмів для інвестиційної привабливості будівельної галузі в Україні. 

Про це повідомив Голова Держархбудінспекції України Олексій Кудрявцев під час лекторію – практикуму «Процедура отримання дозволів на будівництво за новими правилами щодо класів наслідків», який пройшов 19 липня 2017 року в IQ Business Center у Києві.

 

«Зміни в державі не оминули систему держархбудконтрою. За цей час ДАБІ змінила  вектор з карального на консультативний. Ми відкриті для інвесторів, забудовників та експертного середовища і готові надавати методичну та роз’яснювальну допомогу. Тому сьогодні ми обговоримо основні моменти в новому Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який перезавантажив дозвільну систему», – зауважив Голова Держархбудінспекції.

 

«За останні місяці на 18% збільшилась реєстрація документів дозвільного характеру. Об’єкти незначного класу наслідків можна починати будувати вже на наступний день після подачі повідомлення. Це є суттєвим досягненням, адже такі об’єкти складають понад 80% нових будівництв. Таким чином, ми захищаємо малий та середній бізнес від зловживань».

 

Олексій Кудрявцев також повідомив, що всі об’єкти середнього та значного класу наслідків нині будуються виключно на основі дозволу, вже не існує такого поняття, як декларація на початок будівельних робіт:

 

«Будівельники, які занижували категорію складності та будували так звані «будинки із піску», не мають такої можливості. Якщо є земельна ділянка, містобудівні умови та експертиза – подаються документи та видається дозвіл».

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський зауважив, що при створенні нового закону намагались зробити дозвільні процедури прозорими, переліки необхідних документів для отримання дозволів вичерпними, як і самі підстави для їх скасування.

 

«Вважаю, що нашою спільною метою є створення зрозумілих та прозорих механізмів функціонування галузі. В разі, якщо в ході реалізації Закону виникатимуть складнощі, Комітет разом з Міністерством і ДАБІ готові оперативно реагувати для їх вирішення. Варто зазначити, що запровадження дозвільних процедур при будівництві багатоквартирних будинків дозволить не тільки зменшити незаконні будівництва, але і створити в майбутньому систему реєстрації договорів про інвестиції в житлове будівництво виходячи з даних проектної документації, що дозволить запобігти подвійному продажу квартир, продажу квартир на поверхах не передбачених проектів. Ці зміни до законодавства зараз опрацьовуються спільно з Мінюстом, Офісом реформ Світового банку (BRDO). Такі заходи дозволять нам з одного боку підвищити інвестиційну привабливість будівельного ринку, а з іншого – припинить подвійний продаж нерухомості», – відзначив він.

 

За результатами  обговорення Олексій Кудрявцев додав, що Держархбудінспекція, її територіальні органи та новоутворені органи держархбудконтролю в регіонах об’єднують зусилля задля покрашення бізнес-клімату, що допоможе вивести будівельну галузь на абсолютно новий рівень розвитку, сприятиме залученню фінансових потоків від вітчизняних та іноземних інвесторів, забезпечить стале економічне зростання.