Касаційна інстанція поставила крапку у ще одному спорі по землі на Мазепи, 35А

Вищий господарський суд України підтвердив, що Івано-Франківська міськрада неправомірно надала прибудинкову територію для ОСББ «Гетьмана Мазепи, 35А»

В жовтні 2015 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гетьмана Мазепи, 35А» звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Івано-Франківської міської ради та Приватного підприємства «Прогрес-буд ІФ».

ОСББ просило припинити право постійного користування на частину земельної ділянки площею 0,1449 га, що перебуває в користуванні «Прогрес-буд ІФ» на підставі Державного акта на право постійного користування землею. Цю землю фактично використовує ОСББ «Гетьмана Мазепи, 35А» для обслуговування багатоквартирного житлового будинку по вул. Г. Мазепи, 35 А в м. Івано-Франківську.

Кількома судовими інстанціями в задоволенні позову ОСББ відмовлено повністю. Судові рішення мотивовані необґрунтованістю позову. Нещодавно в цій судовій справ поставив крапку Вищий господарський суд України, який розглянув касаційну скаргу і залишив рішення попередніх судових інстанцій без змін.

Нагадаємо, франківський підприємець Анатолій Прут у 2012 році здав в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок на земельній ділянці по вул. Мазепи, 35. Виявляється, уже кілька років з цього приводу триває кримінальна справа. Підозрюваний використав печатку неіснуючої фірми та підробив документацію, щоб здати будову в експлуатацію. Справа досі слухається в Івано-Франківському міському суді.

Підробку документів Анатолієм Прутом виявила міська прокуратура. Підозрюваний в кримінальному злочині особисто підписав декларацію про готовність будинку до експлуатації і підтвердив це печаткою неіснуючого підприємства. Тож, виявляється, Анатолій Прут, який відомий своєю боротьбою проти забудівників, сам незаконно здав 5-поверховий будинок. А люди, які купили там квартири, виявляється, купили житло в ще одному проблемному будинку.

Підприємець Анатолій Прут раніше був керівником ПП «Прогрес-Прут», яке й володіло земельною ділянкою на Мазепи, 35. Але в 2007 році він продав фірму. Тому нові її власники внесли зміни в статутні документи та змінили назву юридичної особи на «Прогрес-Буд ІФ». Відповідно, «Прогрес-Буд ІФ» зберегло за собою усі майнові права, в тому числі, і право на земельну ділянку.

Тож підозрюваний у кримінальному провадженні Анатолій Прут продав підприємство, але недійсну печатку ПП «Прогрес-Прут» залишив собі на пам’ять як сувенір. Але через 5 років він її таки використав, щоб здати свій об’єкт в експлуатацію. При цьому, ні Держархбудконтроль, ні міська влада жодних порушень в цьому не побачили.

Після того, коли Анатолій Прут здав свій будинок з підробленими документами, він ще й дивним чином уник сплати 167 тисяч гривень податків до казни міста.

Того ж 2012 року Івано-Франківська міська рада прийняла рішення звільнити неіснуюче підприємство ПП «Прогрес-Прут» від сплати пайової участі по будівництву п’ятиповерхового житлового будинку по вул.Мазепи, 35 «А» і присвоїла будинку адресу.

А далі Анатолій Прут створив кишенькове ОСББ, а міськрада  своїм рішенням ще й надала йому прибудинкову територію. При цьому, міські депутати чомусь закрили очі на те, що зданий з підробленою документацією будинок знаходиться на земельній ділянці, законним користувачем якої є фірма ПП «Прогрес-Буд ІФ». Тож, фактично, міська рада надала будинку землю, яка у власності приватної юридичної особи.

 

Протягом останніх років Анатолій Прут разом із жителями даної п’ятиповерхівки активно виступає проти будівництва сусіднього будинку, яке здійснює ПП «Прогрес-Буд ІФ». Але перед тим, як стати борцем проти забудовників, він встиг продати свою фірму і землю, здати багатоквартирний будинок за реквізитами проданого підприємства, уникнути сплати 167 тисяч гривень податку до міського бюджету, створити ОСББ, а міськрада йому дала прибудинкову територію за рахунок майна підприємства, яке ж він раніше продав.