Експерти розповіли, чи зросте вартість квадратного метра житла у франківських новобудовах при зростанні курсу валют

Коливання курсу валюти часто викликає запитання про те, чи позначиться воно на вартості житла та як саме.

Аналітичний центр Благо взявся дослідити і дати відповідь. Експерти зазначають, що до кінця року гривня буде демонструвати ослаблення щодо долара і курс складе 27,5-28 грн/$1.

 

Такі несуттєві коливання не мали би вплинути на вартість житла. А от 2018 рік обіцяє зростання американської валюти. За розрахунками держбюджету, до кінця наступного року долар буде коштувати 30,1 гривень. Такий прогноз говорить, що варто чекати реакції ринку нерухомості. Валютні коливання позначаться на первинному ринку.

 

На вартість житла у новобудовах впливає здебільшого такий фактор як собівартість будівництва, адже з підвищенням курсу дорожчають будівельні матеріали, паливно-мастильні матеріали та інші. Подорожчання матеріалів змушує забудовників піднімати ціни на метр квадратний в новобудові.

 

Зростання цін на первинне житло в межах до 5% все ж варто чекати в кінці 2017 року. Також вагомим фактором, який впливає на зростання цін є збільшення рівня готовності будинку.

 

Вартість квадратного метру зазвичай змінюється після того, як побудована «коробка» будівлі, територія впорядкована і новобудова готова до введення в експлуатацію. Що ж стосується вторинного житла, то експерти прогнозують ще більше його просідання.

 

Оскільки ціни переважно формуються у доларах, а в разі відчутного падіння гривні вартість квартир в доларовому еквіваленті буде знижуватися. Попит на таке помешкання також значно впав, тому пропозицій поменшало. Кардинальних змін в цій ситуації варто чекати тільки тоді, коли загальна економічна ситуація в країні вирівняється.