Який прогноз: чого очікувати від ринку української нерухомості влітку 2021


Попри карантинні обмеження, пов’язані зі спробами вгамувати пандемію COVID-19, на ринку нерухомості України спостерігається зростання цін. На відміну від минулого року, коли на голови українців несподівано звалився перший локдаун, інтерес до вакантного житла зберігається, хоча й дещо послабшав.

 

Поговоримо про те, що найімовірніше буде з цінами на житло влітку 2021: впадуть вони, піднімуться чи залишаться на поточних позначках З чим входить у літо 2021 вторинний ринок? Наразі ситуація на вторинному ринку нерухомості складається таким чином, що частина покупців не поспішає з придбанням житла. Причина цього — туманні перспективи, пов’язані з тривалим і непередбачуваним перебігом пандемії. Ті, кому купівля квадратних метрів «не горить», терпляче очікують скасування чи як мінімум послаблення карантинних заходів, а поки вивчають ринок і придивляються до нових варіантів.

 

За прогнозами експертів, відкладений попит дасть про себе знати одразу після завершення локдауну і буде реалізований протягом 1–2 місяців. За аналогією з минулим роком, ринок нерухомості якщо й завмер, то лише на два-три тижні, а далі швидко оговтається. Разом з тим, якщо продовжувати порівняння з 2020-м, можна спрогнозувати, що з послабленням карантину і активізацією покупців слід очікувати цінових коливань. Ймовірно це буде незначний стрибок — в різних сегментах вартість житла може зрости до 5%.

 

Точна цифра залежатиме від розташування і характеристик об’єкта. Слід зазначити, що ціни зростають в середньому на 5–7% ще з 2017 року і очікувати здешевшання не варто. В березні-квітні 2020 падіння продажів, за різними оцінками, склало від 30% до 70% залежно від класу і якості житла.

 

Проте ціни не впали. Всі розуміють, що людям потрібно десь жити, а карантин не вічний і все циклічне. Найсерйозніше зростання вартості очікує одно- і двокімнатні квартири, що користуються найбільшим попитом у покупців. На тлі поточного карантину купівельний попит на житлову нерухомість, якщо порівнювати з минулим роком, не впав. Хто хоче і кому потрібно купити квартиру, ті це роблять. Щоправда, трохи зменшила інтерес покупців незрозуміла політична ситуація — як тільки у стрічках починають з’являтися тривожні новини, багато хто намагається притримати власні заощадження до кращих часів.

 

Разом з тим, попри не найкращу поточну ситуацію, ринок нерухомості живе, і в найближчі місяці не варто очікувати падіння цін на житло. Навпаки, до літа квадратні метри додадуть у вартості в межах 5–7% залежно від класу і ліквідності нерухомості. Підвищення може обійти хіба що заміське житло, ціна якого злетіла в 2020 році, після першого локдауну. Наразі цінник в даному сегменті вищий, але й попит зменшився. Люди не готові переплачувати і чекають, поки ринок відреагує зниженням цін.

 

Що ж до інших сегментів, то новобудови, зокрема житло бізнес-класу, будуть зростати в ціні активніше. А от старий житловий фонд, особливо хрущовки, навряд чи сильно подорожчає і дотягне до тих самих 5–7%. До цього показника можуть підтягнутися хіба що панельні будинки, споруджені в 90 – 96-му роках. Якщо говорити про перерозподіл купівельного попиту, то популярні зараз квартири вторинного фонду. Інвестори хочуть бачити документи на квартири і максимально знизити ризики залишитися без житла.

 

Безперечно, свій внесок до такої обережної поведінки і завбачливості зробив сумний досвід «Аркади» і «Укрбуда». Якщо розглядати найближчі перспективи крізь призму статистики, то за перший квартал поточного року ціни на житло в Україні зросли на 5,6%, про що повідомляє Державна служба статистики. Порівняно з січнем-березнем 2020 цінове зростання склало 11,4%. При цьому квартири на первинному ринку додали у вартості 9,8%, а на вторинному — 12,4%.

 

Порівняно з 2019 роком ціни на житло в Україні в 2020-му збільшилися на 8,8%: на 9,8% на вторинному ринку і на 6,9% — на первинному. Якщо розглядати ближчий період без зазирання у докарантинні часи, то цифри також свідчать про зростання, хоча й менше. Порівняно з попереднім кварталом за 1-й квартал 2021 маємо таку картину: в середньому житло в Україні подорожчало на 5,6%, квартири на вторинному ринку — на 6,1%, на первинному — на 4,9%. Найбільше додали у вартості одно- і двокімнатні квартири.

 

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на генеральну директорку Асоціації з управління фінансами та інвестиціями (FIMA) Вікторію Валковську, обсяги будівництва нових житлових комплексів залежно від регіону в першому кварталі поточного року порівняно з останнім кварталом 2020 збільшилися на 10 – 20%. Разом з тим зростають і ціни. Деякі столичні забудовники вже встигли анонсувати майбутнє підвищення вартості квадратних метрів на 5 – 10%. Серед них холдингова компанія «Київміськбуд», яка взяла на себе зобов’язання добудувати і ввести в експлуатацію спадок полеглого «Укрбуда» — вона сповістила про базове підвищення цін з 15 травня 2021 року.

 

До речі про сумнозвісний «Укрбуд». Скандал навколо компанії не лишився непоміченим інвесторами, що призвело до перерозподілу попиту між первинним і вторинним ринком. І все ж ринок швидко відновився після того, як один з гравців вибув. Люди, коли придивляються до новобудов та інвестують у них, розуміють, що до можливості отримати сучасне житло додається певна частка ризику.

 

Вона більша, якщо справа стосується квартири на стадії котловану. Скандали на ринку час від часу трапляються, від цього нікуди не дітися — взяти хоча б історію з Анатолієм Войцеховським. Пильнувати потрібно завжди. Особливо з урахуванням результатів дослідження, що його провела в квітні поточного року компанія Monitor.Estate: частка ризикових новобудов (таких, що споруджуються з порушеннями) серед нових житлових комплексів за 2020 рік і за перший квартал 2021-го склала 52%. Фото: shutterstock Історію з підвищенням цін на квартири в новобудовах різні експерти бачать по-своєму. Одні розуміють травневе подорожчання квадратних метрів як коригування цін, що пов’язане з підвищенням курсу долара, другі пояснюють її планомірним зростанням цінника, треті — намаганням забудовників підігріти інтерес покупців і мотивувати їх якнайшвидше придбати житло, щоб збільшити кількість угод. Але якою б не була причина, факт зростання цін очевидний.

 

Прискорити процес дорожчання і ще більше посилити «цінові брижі» може прийняття закону №5091 «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Це пов’язано з тим, що в разі внесення повних даних про забудовника до єдиного реєстру Мінюсту і оформленні права власності на «майбутні об’єкти нерухомості» до вартості всіх квартир з самого початку ввійде сума до кількох тисяч доларів, що необхідна для сплати податків під час продажу нерухомості (7,5% — ПДФО + військовий збір + держмито).

 

Чи будуть сезонні знижки? Щоб привабити потенційних покупців, забудовники, найпевніше, будуть пропонувати дисконт у межах 10 – 15%, проте… Це буде не пряме, а «приховане» зниження вартості, причому для певних типів квартир і в комплексах на початковій стадії будівництва. Навряд чи варто розраховувати на знижку, якщо ти придивляєшся до одно- чи двокімнатки. Ринок оренди завмер і очікує кращих часів 2021 рік почався для українців з підвищення цін на комунальні послуги, що вплинуло на настрої власників квартир, які здають житло в оренду. Зростання сум у платіжках відбило в них бажання підвищувати розмір орендної плати.

 

До того ж, через карантин попит на оренду зараз не найкращий. Орендарську активність у Києві з року в рік забезпечували студенти і мешканці інших міст, які приїжджали на заробітки. В останні роки ціна оренди житла стабільно зростала на 10 – 15% щороку, а квартири, навіть не найпривабливіші, знаходили нових мешканців буквально за кілька днів. З початком епідемії становище змінилося — студенти перейшли на дистанційне навчання, а потік жителів регіонів, які бажали працювати в Києві, істотно зменшився.

 

Тон на ринку оренди зараз задають лише ті, хто не проти покращити житлові умови чи «не зійшовся характером» з власником квартири, що її він зараз винаймає. Тому очікувати помітного зростання цін на орендне житло в найближчі місяці не варто.

 

magazine.dimdim.ua