Як стати квартирним рантьє?

У класичному розумінні, рантьє - це люди, які живуть на відсотки від колись придбаних паперів або ж капіталу, що здається в позику. В Україні під терміном "рантьє" найчастіше розуміють підприємців, які заробляють здачею житлової і комерційної нерухомості в оренду. Останнім часом, найбільш широке поширення отримали, так звані, квартирні рантьє.

Здавати в оренду квартиру дуже вигідно, можна нічого не робити, і при цьому отримувати гарантований щомісячний дохід. Звичайно ж, і тут є певні складнощі. Треба стежити за станом квартир, що здаються в оренду, вчасно робити ремонт, правильно укладати договори з орендарями, постійно шукати клієнтів.

 

Як правило, квартирними рантьє стають власники "зайвого" житла, яке з різних причин стоїть порожнє і не приносить нічого, окрім витрат по комунальних платежах.  Є і ще одна категорія квартирних рантьє. Це ті люди, які цілеспрямовано купують житло з метою отримання прибутку із здачі його в оренду. 

 

 

Кому найкраще здавати житло в оренду?

 

Як зізнаються багато рантьє, найбажанішими клієнтами є сімейні пари з міською пропискою. Крім того, вигідно здавати квартири приїжджим з далеких країн. Як правило, це виховані люди, які уміють цінувати чуже майно. Тому, перед тим як пускати незнайомих людей до себе в квартиру не соромтеся перевірити їх паспорти.

 

 

Укладення договору - перший крок до успіху

 

Успіх бізнесу квартирного рантьє багато в чому залежить від правильності оформлення документів. Під час укладання довогору, краще звернутися до кваліфікованого юриста, який складе правильний договір оренди квартири.

В договорі треба чітко вказати терміни, вартість і умови оренди. Якщо квартира здається на тривалий термін (від року і більше), то однією з умов договору повинен стати пункт про можливе збільшення вартості оренди (наприклад, у разі інфляції).

 

В деяких випадках орендодавець може стягувати з клієнта додатковий платіж, рівний щомісячній платі. Ця сума є додатковою гарантією від псування майна. Він повертається квартирантові в повному об'ємі, після закінчення терміну оренди у разі відсутності претензій орендаря. У договорі також обов'язково вказуються усі особи, які проживатимуть у квартирі. 

 

Договір потрібний, щоб після від'їзду квартирантів, не було не приємних сюрпризів пов'язаних з додатковими витратами.

 

 

Такий бізнес хороший з усіх боків: є можливість отримувати порівняно легкі гроші, а вільний час присвятити чомусь іншому. Але перш ніж стати квартирним рантьє, треба обзавестись хоча б однією зайвою квартирою і бажано в хорошому районі.