Як безкоштовно отримати у власність від держави земельну ділянку


У Конституції України закладено положення про те, що будь-який повнолітній громадянин нашої країни має право на користування природними ресурсами. Також у Земельному кодексі України вказано на можливість отримати у приватну власність земельну ділянку.

 

Щоб скористатися цим правом, потрібно подолати декілька етапів.

 

Етап І. Обрати цільове призначення земельної ділянки

 

Розмір безоплатно наданої земельної ділянки залежить від того, з якою метою ви її використовуватимете: від 0,01 гектара (1 сотка) для будівництва індивідуальних гаражів до 2 гектарів для ведення сільського господарства. Майте на увазі, що ви можете отримати кілька земельних ділянок, але кожна з них повинна мати різне цільове призначення.

 

Етап ІІ. Пошук необхідної земельної ділянки

 

Інструментом для цього етапу стане Публічна кадастрова карта України. Зверніть увагу, що дуже часто земельну ділянку можна отримати лише за місцем прописки, хоча насправді жоден офіційний документ не містить відповідного положення.

 

Етап ІІІ. Підготовка і подача заяви у відповідні органи

 

Щоб подати заяву, слід визначитися, куди саме слід з нею звертатися. Для цього необхідно знати розташування земельної ділянки та тип призначення: комунальна земля в межах населеного пункту – до місцевої ради; якщо земля поза межами населених пунктів і належить державі – до районної державної адміністрації; землі державної власності для ведення особистого селянського господарства або садівництва поза межами населених пунктів – до обласного управління Держгеокадастру. У заяві слід вказати ваші особисті дані, інформацію про цільове призначення земельної ділянки, її орієнтовні розміри, додати копії документів, що посвідчують особу заявника та графічні матеріали з відображенням локації та форми ділянки.

 

Етап IV. Розробка та погодження проєкту землеустрою

 

Якщо вашу заяву схвалять, далі необхідно звернутися до землевпорядної організації, яка розробить проєкт землеустрою. Готовий проєкт погоджують у місцевому органі Держгеокадастру. Також потрібне додаткове погодження в управлінні з питань містобудування та архітектури, якщо земельна ділянка запланована під будівництво й розташована в межах населеного пункту.

 

Етап V. Реєстрація земельної ділянки в кадастрі

 

На цьому етапі зверніться до державного кадастрового реєстратора. За результатами вашого звернення має відбутися реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, свідченням чого стане наданий вам витяг про земельну ділянку.

 

Етап VІ. Затвердження проєкту землеустрою

 

Отриманий витяг разом із погодженим проєктом подається до місцевої ради або місцевої держадміністрації (залежно від місця розташування ділянки), де мають зареєструвати право власності держави чи територіальної громади на обрану ділянку, щоб потім передати її вам.

 

Етап VІІ. Отримання земельної ділянки та реєстрація права власності

 

Якщо все пройшло добре, вам передадуть у власність земельну ділянку, ухваливши відповідне рішення. Слід зареєструвати її, подавши до Центру надання адміністративних послуг заяву, необхідні документи (копії паспорта й ідентифікаційного коду, витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, засвідчену копію рішення про безоплатну передачу земельної ділянки) та квитанцію про сплату за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

 

канал «BudNews UA»