Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері


Вікна, двері та фурнітуру, яким понад сто років, реставрують господарі квартири у будинку на вулиці Мазепи в Івано-Франківську. Будівля споруджена у 1910 році, зараз — це пам’ятка архітектури.

 

Над реставрацією впродовж двох місяців працюють кілька майстрів. Декілька готових відреставрованих віконних рам вже встановили на місця. Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері, пише Суспільне Карпати.

 

Власники квартири своїм коштом реставрують вікна й двері Майстер Борис Гнатушко розповідає кореспондентці Суспільного, що під багатьма шарами фарби деревина добре збереглася. З його слів, робітники замінили тільки декілька елементів фурнітури.

 

"Поставимо в кінцевому результаті нові ущільнювачі, відповідно, не буде промерзати, не буде запотівати вікно. Ну, я думаю, що якщо далі належним чином доглядати, то вона прослужить ще, напевно, років зо сто", – каже Борис Гнатушко.

 

Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері.

 

З його слів, господарі квартири вирішили відреставрувати вікна та двері й зберегти автентичний вигляд, тому залучили до роботи майстрів. Борис Гнатушко розповідає, що таку роботу люди замовляють не часто. Адже переважна більшість власників приміщень викидає автентичні елементи та ставить нові – пластикові.

 

"Можливо, люди думають про те, що дешевше, чи швидше, чи тепліше буде. Але в кінцевому результаті, якщо ми залишаємо дерево, – це, знову ж таки, екологія, і це — насамперед здоров’я. Це не порівняти із пластмасовими вікнами. Вікна і двері – все збереглося, все, як було. Власники вирішили нічого не замінювати, все відреставрувати", – розповідає Борис Гнатушко.

 

Начальник міського відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак каже, що реставраційні роботи майстри проводять фахово. З його слів, господарі будинку показують хороший приклад жителям, зберігаючи автентичні елементи споруди. Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері.

 

Господарі квартири вирішили відреставрувати вікна та двері й зберегти автентичний вигляд, тому залучили до роботи майстрів.

 

З його слів, департамент архітектури й містобудування розробляє програму, за якою наступного року будинки-пам’ятки реставруватимуть на умовах співфінансування із власниками. В першу чергу це стосуватиметься фасадів споруд. Скільки грошей із міського бюджету спрямують на це, поки невідомо.

 

"Є тільки наміри та стратегічний напрямок. Для нас прикладом є Львів. Місто працює над об’єктами, люди організовуються у відповідні структури, ОСББ. Підписують охоронні договори на свої об’єкти, тобто вони мусять організуватися і виконати певні умови. Тільки тоді місто зможе внести їх до співфінансування", – каже Володимир Ідак.

 

Через зайнятість господарів квартири, поспілкуватися із ними кореспонденти Суспільного не змогли. Зараз власники перебувають за межами країни.