Вище неба: 5 найбільш приголомшливих нових хмарочосів


Надвисокі будівлі, яких у світі вже понад 4000, перестали бути символом прогресу.

 

Сьогодні вони часто викликають у людей неприязнь через те, що спотворюють міську панораму і негативно впливають на соціальну сферу. Однак хмарочоси, що зводяться за новими проєктами, знову викликатимуть захоплення, радуватимуть око і змусять замислюватися над важливими проблемами людства.

 

Mind пропонує ознайомитися з 5-ма найбільш приголомшливими хмарочосами, що запропоновані до будівництва в британському Лондоні, американському Лос-Анджелесі, чеській Празі, марокканській Касабланці, індійському Мумбаї, англійському Лондоні.

 


 

Top Tower – «апокаліптичний корабель» у Празі

Вище неба: 10 найбільш приголомшливих нових хмарочосів
Фото: Trigema

 

Над чеською столицею незабаром має піднятися 135-метровий хмарочос із застряглим у стіні повнорозмірним кораблем. Таку незвичайну будівлю під назвою Top Tower збирається звести девелоперська компанія Trigema за проєктом архітектурної студії Black n'Arch. Очікується, що споруду зведуть поруч зі станцією метро «Нове-Бутовіце» поза межами історичного центру Праги, який є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, тому будівництво висотних будівель там заборонено.

 

У презентаційному відео Trigema показує, що послужило натхненням для вражаючого дизайну хмарочоса: глобальне потепління, кліматичні зміни, екологічні кризи... і неминучий апокаліпсис, коли рівень світового океану підніметься до катастрофічних висот і затопить міста. Хмарочос із застряглим у ньому «скелетом» корабля покликаний стати нагадуванням про вплив людей на навколишнє середовище.

 

Trigema планує почати будівництво Top Tower у 2021 році й завершити його в трирічний термін, витративши на це 2 млрд чеських крон ($90 млн). «Апокаліптичний корабель» стане найвищою будівлею в Чехії (наразі титул найвищої споруди країни має 111-метрова вежа AZ Tower, побудована у 2013 році в Брно).

 

Нагорі Top Tower передбачений оглядовий майданчик і загальнодоступний сад, а на нижніх поверхах – офіси, магазини і багатофункціональний культурний центр. «Корабель» являтиме собою вертикальний публічний простір, яким люди зможуть переміщатися за допомогою ліфтів і сходів. Спочатку його зроблять яскраво-червоним, але поступово він позеленіє завдяки розміщеним на його рівнях галереям і садам.


5th and Hill – «дженгаподібна» вежа в Лос-Анджелесі

Вище неба: 10 найбільш приголомшливих нових хмарочосів
Фото: JMF Enterprises

 

У вересні 2019 року комісія міського планування Лос-Анджелеса схвалила будівництво 5th and Hill – 240-метрової 53-поверхової вежі з двома десятками відкритих плавальних басейнів і п'ятиповерховим водоспадом.

 

Амбітну і зухвалу концепцію хмарочоса, як йдеться на сайті проєкту 5th and Hill, придумала девелоперська компанія JMF Enterprises, а спроєктувала будівлю архітектурна фірма Arquitectonica. Вежа розміститься на L-образній порожній ділянці вулиці 5th Street біля станції метро «Першинг Сквер» і «трансформує каліфорнійську міську забудову середини минулого століття».

 

Хмарочос 5th and Hill кине виклик законам гравітації: басейни з прозорим дном випинатимуться з нього між 39-м і 51-м поверхами як блоки гри «Дженга». Плавання в них стане екстремальною розвагою.

 


Al Noor Tower – 540-метрове «Око Саурона» в Касабланці

Вище неба: 10 найбільш приголомшливих нових хмарочосів
Фото: www.alnoortower.com

 

 

Влада Касабланки, найбільшого міста африканського королівства Марокко, роздумує про зведення за $1 млрд найвищої будівлі на континенті, покликаної стати візитівкою всієї Африки. Досі рекорд утримує 223-метровий 50-поверховий «Карлтон-центр», побудований в 1973 році в південноафриканському Йоганнесбурзі.

Проєкт хмарочоса для Касабланки розробило французьке бюро Valode & Pistre на замовлення дубайської девелоперської компанії Middle East Development шейха Таріка Бінладена. Багато з параметрів будівлі матимуть символічне значення. Наприклад, його 540-метрова висота має нагадувати про те, що в Африці 54 країни, а 114 поверхів – про кількість глав у Корані. Фасад хмарочоса вирішено прикрасити написами на 1000 мовах, на яких говорять усі нації африканського континенту, щоб кожен африканець відчував себе частиною цієї вежі.

Дизайнери Valode & Pistre стверджують, що прагнули зробити «Білу вежу» елегантною, як весільна сукня, і надати їй витонченої естетики пір'яної авторучки, яку арабські шейхи використовують для «проєктування майбутнього». Гігантський діамант на вершині вежі, за задумом, повинен асоціюватися з оком, якому з висоти відкрито бачення майбутнього. Однак у пресі хмарочос Al Noor Tower експерти охрестили «Оком Саурона», знаходячи його схожим на фортецю головного лиходія з романів Толкіна.


Namaste Tower – «вітальна» вежа в Мумбаї

Вище неба: 10 найбільш приголомшливих нових хмарочосів
Фото: Killa Design

 

В індійському місті Мумбаї будують 316-метровий 63-поверховий готель Namaste Tower, два крила якого з'єднані подібно до двох долонь у індійському священному жесті «намасте», використовуваному для молитов, привітань і медитацій. Фасад будівлі прикрашають візерунки мехенді, якими в Індії розмальовують тіло.

«Намасте»-вежу спроєктувало архітектурне бюро Atkins з Дубая, а будівництво з 2011 року веде індійська девелоперська компанія Jaguar Buildcon. Оціночна вартість цього хмарочоса складає $321 млн. Його буде видно з відстані 40 км і він стане візитівкою Мумбая. Форма вежі, як йдеться на сайті дизайнерської компанії Killa Design, зробить її миттєво впізнаваною як всередині країни, так і на міжнародній арені. Високоповерховий готель асоціюватиметься «із щирим жестом гостинності та привітного прийому».


The Tulip – 305-метровий «тюльпан» у Лондоні

Вище неба: 10 найбільш приголомшливих нових хмарочосів
Фото: thetulip.com

 

У Лондоні може з'явитися хмарочос у вигляді тюльпана, спроєктований архітектурним бюро Foster + Partner's на замовлення бразильського мільярдера Джозефа Сафра, який планував почати будівництво ву 2020 році та завершити у 2025-му. У квітні 2019 року Комітет з планування столичного району Сіті схвалив проєкт «тюльпана» 18 голосами проти семи. Однак у липні мер Лондона Садік Хан відмовився схвалювати цю ініціативу, зазначивши, що схожа на стебло з бутоном будівля не принесе користі суспільству і затулить горизонт.

 

Команда проєкту The Tulip, як йдеться на її сайті, не залишає надії отримати дозвіл на будівництво «тюльпана» з огляду на його безсумнівні «соціально-економічні переваги для Лондона зокрема й до Великобританії в цілому». Відповідно до соцопитування компанії ComRes, 65% лондонців схвалюють будівництво 305-метрового хмарочоса-«тюльпана» у центрі столиці. Втім, деякі коментатори знаходять конструкцію потворною і більше схожою на сперматозоїд, ніж на квітку.

 

Основна місія The Tulip – стати навчально-розважальним оглядовим майданчиком у небі. Особливістю гігантського «тюльпана» повинні стати три прозорі кабіни-горошини, що обертаються по еліпсу навколо «пелюсток». Перебуваючи в них, відвідувачі змогли б милуватися Лондоном з висоти пташиного польоту. Всередині будівлі передбачалося розмістити ресторани, кав'ярні, розважальний парк і навчальну аудиторію для проведення уроків з історії міста та архітектури.