Відповідальність у будівельній галузі посилять


Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №5877, який передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства у будівельній галузі.

 

Як повідомила заступниця Міністра розвитку громад і територій Наталія Козловська, документ покликаний створити рівні умови для всіх учасників будівельного ринку.

 

«Реформа містобудівної галузі має розв’язати проблемні питання, що стримують залучення інвестицій у будівельну сферу. Першочергово, йдеться про подолання корупції. Це неможливо зробити без посилення відповідальності. Й ухвалений у першому читанні законопроєкт №5877 передбачає більш “жорсткі” покарання, які здатні мотивувати працювати у рамках законодавчого поля. Це створить рівні умови для всіх учасників будівельного ринку. Я дякую Комітету з питань правоохоронної діяльності та Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за роботу над цим документом й усім народним депутатам, які його підтримали. Це — важливе для країни рішення», — наголосила Наталія Козловська. 

 

Законопроєкт передбачає:

 

збільшення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності;

чітке визначення кола суб’єктів, на яких може бути накладено адміністративні стягнення;

врегулювання питання самочинного будівництва шляхом тимчасового арешту об’єктів незаконного будівництва;

посилення кримінальної відповідальності за самочинне будівництво, в тому числі на територіях пам’яток культурної спадщини.

 

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив, що реформа містобудівної галузі базується на трьох основних принципах — децентралізації, цифровізації та відповідальності.

 

За матеріалами Finance.UA