Українцям по кишені лише дешеве житло

Люди як і раніше вважають, що рятуючи гроші від девальвації - краще інвестувати в будівництво житла. В першу чергу завдяки цьому вводять в експлуатацію нові площі. Найактивніше будівництво йде в столиці і в декількох великих містах. У більшості регіонів воно все ще не вигідне.

Потенційні покупці все ще звертають увагу на ринок вторинного житла, але його частка в порівнянні з «первинкою» падає. На сьогоднішній день співвідношення становить 60% до 40% на користь новобудов. 

«Прогнози на поточний рік оптимістичні, але за однієї умови - стабілізація або хоча б відсутність значних загострень військової та економічної ситуації», - вважає PR-консультант з нерухомості Єгор Попов.

 

Де найбільше будують

Серед регіонів України, в яких найбільш активно розвивається будівництво житлової нерухомості, столиця як і раніше залишається центром тяжіння інвестицій і робочої сили. На заході країни і поблизу моря будівництво розвивається за рахунок збільшення припливу туристів після анексії Криму. Додаткові туристичні потоки вимагають заповнення дефіциту об'єктів рекреації.

 

Що ж стосується інших обласних центрів, то тут ситуація не дуже. Особливо якщо мова йде про міста які обслуговують невелику кількість підприємств.

 

«Міста стабільно відчувають відтік трудових мігрантів, - стверджує заступник керівника департаменту стратегічного консалтингу UTG Костянтин Олійник. - Природно, без підтримки центральної влади на місцях залишається тільки непрацездатна частина населення. В таких умовах, про активну забудову таких регіонів, мови бути не може ».

 

Що купують найкраще

Незважаючи на підйом будівництва, у покупців скорочується загальний бюджет на купівлю житла. Це негативно впливає на структуру пропозицій забудовників. Зараз в продаються дешевші класи житла. У всіх регіонах України найбільшою популярністю користуються об'єкти «економ» і «комфорт» класу.

 

«Застарілий класифікатор нерухомості з урахуванням сучасних реалій залишається поза ринком, - розповідає Попов. - На даний момент найпопулярнішим класом нерухомості залишається так званий «комфорт плюс» - щось середнє між «економ» і «бізнес» класом. Дана тенденція актуальна для всіх регіонів України ».

 

Стає характерним зниження загальної площі квартир і поява на ринку нових форматів житла, так звані смарт-рішення з екстремально малими загальними площами: 19-22 квадратних метрів для однокімнатних і 41-42 квадратних метрів для двокімнатних квартир.

 

Фінансове питання

Оскільки банківське кредитування зараз практично на нулі, купівля житла в кредит, зараз практично відсутня, її частка становить лише 4%.

 

Великі будівельні компанії, пропонують спільні програми з державними банками з придбання житла в кредит під 16% річних. Зокрема в Івано-Франківську це БК "МЖК Експрес-24"

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  БК "МЖК Експрес-24" продовжує участь у програмі довготермінового молодіжного кредитування

 

Трохи інша ситуація з розстрочкою. Забудовники, які не відчувають проблем з ліквідністю, не забули скористатися ситуацією «банкопаду», і активізували свої маркетингові зусилля в частині надання безвідсоткових розстрочок на своє житло.

 

За його словами, покупка квартир в розстрочку від більшості компаній-забудовників становить понад 30%. Але більшість покупців, а це більше 65%, як і раніше купують житло за рахунок власних заощаджень.

 

Ціна квадратного метру

На ціноутворення житлової нерухомості впливають кілька факторів. Розташування майбутнього житла, якість виконання будівельних робіт, загальний стан будинку і квартири, розвиненість прибудинкової інфраструктури, і, що важливо, наявність під'їзних шляхів. 

 

Цінову політику також створюють трудові мігранти. Валютні вливання з їх боку надають точковий зростання цін на нерухомість. На первинному ринку Івано-Франківська середня ціна за квадрат в 2016 році склала близько 13,5 тис. грн. Якщо брати  область, то середня ціна склала близько 9 тис. грн за підсумками року.

 

«У короткостроковій перспективі, тобто на поточний рік, істотних змін на ринку житлової нерухомості не передбачається, а цінові зміни будуть прямо пропорційно пов'язані з коливаннями курсу гривні до іноземної валюти», - пояснює Олійник.

 

У середньо- та довгостроковій перспективі можна прогнозувати поступове зниження інтересу покупців до вторинного житла, особливо якщо воно розташоване в неблагополучних житлових мікрорайонах, віддалених від об'єктів соціальної, торгової і транспортної інфраструктури.

 

«Факторами, які обмежують купівлю житла, залишаться слабке кредитування, податок на нерухомість і високі комунальні тарифи»,- вважає старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин.

 

За матеріалами Финансовый обзор