Цікаві місця від Побудовано: неймовірна каплиця у Цвітовій


Лаврентій Дайчак створював неймовірної гармонійності храми. На Галичині їх чимало: це Єлиховичі та Туркотин, Криниця і Полівці (ці, щоправда, на Поділлі) - та інші споруди. Цвітова — теж його дітище.

 

У 1937 р. Роман Смоленський подарував пробоству у Цвітовій ділянку землі — і пообіцяв збудувати там на власні кошти римо-католицьку святиню. Дайчак швидко виготовив проєкт — і вже у тому ж 1937 р. роботи закипіли. І кипіли аж до лихоносного 1939 р. Коли почалася Друга світова, каплицю вже звели, але не потинькували та й не встигли посвятити.

 

Проєкт Дайчака

 

У 1944 р. вежа споруди перенесла артобстріл. До 1950 р. святиня, у котрій так нічого священного і не відбулося, стояла пусткою, а потім в ній зробили колгоспний склад. Дзвін з башти тоді було знято — так він десь і пропав.

 

З 1971 р. у каплиці діяв історико-етнографічний музей. Десь тоді було розібрано хорову емпору та замуровано головний вхід.

 

 

Проєкт для Цвітової Дайчак виготовив швидко, бо він не був оригінальним.Хоча Катаржина Божезіна, авторка статті про каплицю у Цвітовій у 10 томі "Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego" пише і дивне: нібито близнюки каплиці були у Чайковичах і Зубреці на Бучаччині, в Бабині на Волині та в Залуччі Снятинського району. Про Бабин нічого не можна сказати, а от Зубрець і Залуччя ну взагалі на каплицю з Цвітової не схожі, причому нічим. Пані Бржезіна аргументує це тим, що все це споруди зального типу, до котрих приліплена вежа — ліворуч у Цвітовій та Чайковичах, праворуч в інших храмах. Крім того нібито на всіх цих будівлях вежу вінчав от такий парафраз краківського Маріацького костелу, який зберігся у Цвітовій (у Залуччі чи Зубцю взагалі ніяких башт-дзвіниць близько немає).

 

 

Довідка від Побудовано: Лаврентій Дайчак (пол. Wawrzyniec Dayczak; 27 серпня 1882, Ренів — 28 квітня 1968, Ярослав) — польський архітектор, педагог, політичний діяч, військовик. Наприкінці 40-х — початку 50-х років спроектував ряд костелів в околицях Перемишля і Ряшева, більшість із яких вдалось реалізувати. Будував споруди різноманітного призначення у стилях ар деко і функціоналізму, займався реставрацією пам'яток. Спорудив понад 300 храмів на території Західної України. З майстерні Дайчака вийшли кілька відомих архітекторів та науковців, таких як Збігнєв Хвалібуг, Єжи Гаврот, Марія Лілієн, Тадеуш Олекси, Тадеуш Стапф.

 

За матеріалами castles.com.ua