Основні причини затримки здачі будинку


Гроші вкладено, будинок майже зведено, наближається дата здачі житла. Ви – в очікуванні дзвінка від будівельної компанії. Тиша…

 

«Ну, можливо, наступного тижня повідомлять, коли роздаватимуть ключі», подумки заспокоюєте себе і чекаєте ще місяць, два, три… Сплачуєте за оренду житла чи втрачаєте гроші, оскільки планували здавати новобудову у винайм.

 

Будівельні організації часто затримують здачу багатоповерхівок. Це в Україні стає закономірністю. Навіть не всі забудовники наважуються повідомити інвесторів про такі затримки.

 

Чому затримують здачу житла? Коли вкладнику потрібно діяти? І що робити, якщо забудовник вчасно не здав будинок?

 

Спробуємо відповісти на ці запитання і, можливо, заспокоїти Вас чи навпаки – спонукати до дії.

 

Підключення новобудови до комунікацій

 

Потрібен час на узгодження девелопером умов із постачальниками послуг щодо підключення до мереж і оформлення документів.

 

Невідповідність проєктній документації

 

Затримка в цьому випадку може складати до кількох місяців.

 

Відсутність документів на землю

 

Якщо земельну ділянку під житловим об’єктом не оформлено у користування чи власність, існує ризик, що об’єкт можуть узагалі не здати.

 

Відмова у введенні об'єкта в експлуатацію

 

Якщо уповноважений державний орган знайде порушення, невідповідності, то забудовник не отримає сертифікат про введення в експлуатацію до усунення проблем.

 

Проблеми з підрядниками

 

Девелопери наймають сторонні організації для проведення певних робіт. Якщо ці організації не завершують роботу вчасно, це позначається і на загальних термінах.

 

Фінансові проблеми

 

Недостатнє фінансування – проблема, що може призвести до недотримання планів будівництва й до банкрутства.

 

Відповідальність забудовника за несвоєчасну здачу будинку

 

За недотримання строків здачі багатоквартирного будинку відповідає будівельна компанія. І саме вона повинна попередити вкладників про затримку здачі житла. Вплинути на забудовника у такій ситуації можна лише на основі юридичних підстав – документів, які підтверджують фінансові вливання інвестора у будівництво квартири, і узгоджених термінів здачі житла.

 

Зрив термінів будівництва зійде забудовнику з рук, якщо у договорі про інвестування не вказано точний термін здачі житла і не зафіксовано те, що за таку затримку будівельна компанія повинна нести відповідальність.

 

Якщо забудовник не виконує зобов’язання, а в інвестиційному договорі передбачено, що у разі затримки здачі будинку він повинен компенсувати вкладнику спричинені цим незручності, інвесторові потрібно письмово звернутися до будівельної компанії щодо урегулювання цього питання.

 

У разі відмови забудовника залагодити цю проблему, вкладнику потрібно звертатися до суду.

 

Якщо забудовник, наприклад, відшкодував інвесторові затримку здачі квартири, основна проблема – здача житла – все одно невирішена. Отож, дуже часто вкладники не хочуть чекати роками і порушення строків здачі квартири у багатоповерхівці стає причиною розірвання договору із будівельною організацією.

 

Отож, основні причини затримки здачі будинку – це недостатнє фінансування будівництва і невпорядкована документація на багатоповерхівку, що перешкоджає введенню її в експлуатацію.

 

Якщо забудовник не здає житло у новобудові впродовж 2-3 місяців, можете надміру не хвилюватися – в українській сфері будівництва це вважається нормою.

 

Тривале недотримання строків здачі багатоповерхівки – понад пів року – потрібно обговорювати з будівельною компанією. Якщо в інвестиційному договорі вирішення такої ситуації передбачено, вкладнику необхідно письмово звернутися до забудовника щодо компенсації йому цього протермінування.

 

Вчасність у будівництві – це вияв поваги до клієнтів і дотримання перед ними обіцянок. Однак, у цій сфері діяльності таке поняття «розтягують у часі». Тому інвесторам потрібно формувати ділові взаємини із забудовником ще на початковій стадії співпраці – підписанні інвестиційного договору.

 

за матеріалами flombu.com